Blocarea unei investiţii ne costă 35 de milioane de lei
0Moldova a pierdut procesul internaţional iniţiat de compania Le Bridge, fiind obligată să-i restituie investiţiile. În caz contrar, îi va plăti daune de 35,14 milioane de lei.
Republica Moldova a pierdut procesul de la Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor din domeniul Investiţiilor (ICSID), iniţiat de compania franceză Le Bridge. Un tribunal de arbitraj judiciar format dintr-un spaniol, un belgian şi un german a constatat că autorităţile noastre au încălcat Acordul moldo-francez privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor în cazul fondurilor plasate de proprietarul Le Bridge, Franck Arif, în deschiderea unui magazin duty-free pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău. Statul a fost obligat să-i deblocheze afacerea.
„Dacă investiţiile nu sunt restituite în termen de 60 de zile sau dacă propunerea este respinsă de Franck Arif, care are dreptul să o facă, Moldova va trebui să-i plătească daune în valoare de 35,14 milioane de lei, plus dobânda la rata Euribor“, se arată într-un comunicat al companiei Derains & Gharavi, reprezentantul legal al omului de afaceri. În opinia lui Frank Arif, „decizia Tribunalului este una avantajoasă pentru ţară, deoarece confirmă necesitatea respectării dreptului internaţional“.
Pretenţii de un miliard, respinse
Potrivit ministrului în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, în cadrul procesului au fost respinse mai multor capete de acuzare, precum expropiere, discriminare, lipsa justiţiei, insecuritate şi, mai ales, cererea de despăgubire în valoare de circa un miliard de lei. „Analizăm acum hotărârea şi căutăm soluţii pentru a transmite în chirie companiei spaţii în aeroport şi a-i plăti prejudicii în valoare de şase milioane de lei. Dacă nu facem această ofertă sau ea va fi respinsă de companie, vom fi nevoiţi să-i achităm acele 35 de milioane“, a precizat oficialul.
Vinovaţii vor fi pedepsiţi
Săptămâna viitoare un grup de lucru se va convoca pentru a analiza decizia tribunalului şi pentru a stabili cine se face vinovat de blocarea investiţiei. Documentele doveditoare vor fi expediate Ministerului de Interne şi Procuraturii Generale.
16 milioane de lei. La această sumă ajung cheltuielile suportate de Guvern pentru serviciile avocaţilor în procesul cu Le Bridge.
În 2008, compania Le Bridge a câştigat concursul anunţat de Guvern pentru a deschide o reţea de magazine duty-free în Aeroportul Internaţional Chişinău şi în câteva puncte vamale de la hotarul ţării. În 2009, contractul de arendă a spaţiului din incinta aerogării a fost însă suspendat prin judecată, cu doar câteva zile înainte de inaugurarea magazinului, după ce firma concurentă Dufremol s-a plâns că-i este prejudiciată afacerea.
Marfa, care constă în ceasuri, diamante, telefoane şi parfumuri, în valoare de 1,5 milioane de euro, a rămas blocată în magazin. După un şir lung de procese în Moldova, Le Bridge s-a adresat la ICSID, cerând despăgubiri de 50 de milioane de euro. Pentru serviciile companiei de avocatură DLA Piper, care a reprezentat Moldova în acest proces, Guvernul a cheltuit 1,47 de lei în 2011, încă 11 milioane în 2012, în acest an fiind planificate peste 4 milioane de lei.