Autorităţile îngroapă bani în gunoiştea de la Bubuieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşeurile din construcţii şi demolări ar putea fi utilizate pentru repararea drumurilor. FOTO CIN

Patru milioane de lei s-ar putea pierde pentru că funcţionarii nu pot decide unde ar urma să fie amplasate două staţii de sortare şi prelucrare a deşeurilor din construcţii.

Din ianuarie 2011, deşeurile menajere din toată Capitala sunt transportate pe dealurile dintre satele Bubuieci şi Bâc, deşi municipalitatea a promis că va începe în curând să le depoziteze din nou la groapa de la Ţânţăreni. Sătenii se plâng că nu mai suportă mizeria şi duhoarea, care se amplifică odată cu încălzirea vremii, şi sunt gata să iasă la proteste. Nici platoul pentru resturile din construcţii şi demolări, care se află alături, nu are şanse să dispară.

Întârziere de un an 

La şedinţa din 9 februarie 2012, Consiliul de Administrare a Fondului Ecologic Naţional (FEN) a decis să aloce Primăriei Bubuieci 3.903.200 de lei pentru un proiect de procesare a deşeurilor de construcţii. Din aceşti bani urmau să fie cumpărate din străinătate a două staţii mobile de sortare şi prelucrare, fiecare în valoare de până la două milioane de lei. Cele două utilaje urmează să fărâmiţeze piatra şi bucăţile de beton rămase după demolare unor clădiri, iar materialul obţinut să fie folosit la repararea drumurilor. Proiectul trebuia să înceapă în martie 2012 şi să se încheie în decembrie.

Deşi a trecut deja un an, a fost procurată o singură staţie, însă nici aceasta nu a fost încă instalată, fiind depozitată într-o parcare din Chişinău. Primarul din Bubuieci, Ion Şaranuţ, dă vina pentru întârziere pe autorităţile municipale, care ar urma să-şi dea acordul pentru amplasarea echipamentului pe un teren din strada Uzinelor, ce aparţine Primăriei Chişinău.

Într-o scrisoare expediată în iulie 2012 şi semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, Primăria şi-a declarat disponibilitatea să colaboreze cu administraţia locală şi s-a angajat să propună un proiect de hotărâre în acest sens Consiliului Municipal Chişinău. Până acum însă nu a fost aprobată nicio decizie, iar proiectul stagnează. Din cele patru milioane, au fost alocate doar 30%, adică 1.170.960 de lei, cât a costat prima staţie mobilă. A doua nu a putut fi cumpărată, întrucât Consiliul de Administrare al FEN nu s-a mai întrunit până în martie 2013. Printr-o notă oficială a Ministerului Mediului, am fost informaţi că prima şedinţă din acest an a avut loc la 7 martie, când perioada de implementare a proiectului a fost prelungită până la 1 mai 2013.

Susţinere doar pe hârtie 

Chiar dacă ar fi cumpărată, a doua staţie ar ajunge în aceeaşi parcare, întrucât municipalitatea nu se grăbeşte să repartizeze lotul respectiv. Din răspunsul primit de la oficiali înţelegem că lucrurile nu se vor mişca prea curând. „Nu v-aţi întrebat de ce Primăria Bubuieci are nevoie de terenul nostru şi nu amplasează utilajul pe proprietatea lor? Pentru că întotdeauna e mai bine să faci gunoişte la vecini decât în propria curte“, ne-a spus Nistor Grozavu.

Funcţionarul pasează vina pe Consiliul Municipal care nu este funcţional, singura structură abilitată cu dreptul de a repartiza terenuri pentru serviciile publice. În plus, el susţine că au existat anumite deficienţe încă la etapa de prezentare a proiectului către FEN. „Nu au fost făcute de la bun început mai multe coordonări, iar Primăria Bubuieci trebuia să prezinte un studiu de fezabilitate, oricât de simplu. Doar în acest caz consilierii municipali pot adopta o decizie. Da, eu am semnat acea scrisoare, însă doar viceprimarul Vlad Coteţ, responsabil de serviciile comunale, se poate pronunţa în ceea ce priveşte oportunitatea proiectului“, a adăugat Grozavu. La rândul său, Vlad Coteţ ne-a declarat că nu ştie nimic despre acest proiect, nici despre faptul că Primăria Bubuieci are deja banii necesari. Totodată, el a dat asigurări că municipalitatea încearcă să rezolve problema deşeurilor menajere, pentru ca acestea să nu mai fie duse la Bubuieci, ci la Ţânţăreni.

Şalaru: „Nu au fost depistate abateri“

Tot aşteptând un răspuns din Capitală, primarul de la Bubuieci s-a gândit la o soluţie de alternativă: a identificat un alt teren, doar că situat la o anumită distanţă de actuala gunoişte. Astfel, pentru a fi prelucrate deşeurile vor trebui transportate, ceea ce va necesita cheltuieli suplimentare. „Sperăm în continuare că vom putea forma un parteneriat cu Primăria Chişinău. Pe 18 februarie 2013 i-am expediat o nouă scrisoare primarului general Dorin Chirtoacă şi l-am informat că primul utilaj a fost deja procurat, iar prin implementarea proiectului va avea de câştigat şi municipalitatea. Deocamdată, nu am primit răspuns. Timpul trece, iar noi vrem să scoatem cât mai repede mizeria din sat“, spune Ion Şaranuţ.
Ministerul Mediului, responsabil de alocarea banilor din Fondul Ecologic Naţional, cunoaşte despre existenţa acestor divergenţe care ar putea compromite proiectul. În acelaşi timp, deşi este în întârziere cu un an, ministrul Gheorghe Şalaru ne-a informat că „nu au fost depistate abateri sau încălcări la implementarea acestui proiect“. 

Granturi fără control

Pe site-ul Ministerului Mediului nu există niciun raport de analiză a eficienţei proiectelor finanţate din FEN, deşi în structura ministerului există o subdiviziune de audit intern. Nici Curtea de Conturi nu a verificat în ultimii ani cum se folosesc aceste surse publice nerambursabile.

Investigaţie realizată în cadrul proiectului „Promovarea bunelor practici de monitorizare a procesului decizional la nivel local“, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.
 

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse
Preluarea Automecanica Mediaş de către Rheinmetall a fost autorizată de Consiliul Concurenţei
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer
Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani