SUA și Japonia își dezvoltă relațiile militare de teama Chinei, considerată „cea mai mare provocare strategică”

0
Publicat:

Japonia și SUA încearcă să își consolideze relațiile militare, în contextul în care secretarul american al Apărării a acuzat China că încearcă să schimbe cu forța status quo-ul în Mările Chinei de Est și de Sud, transmite The Guardian.

Japonia și SUA vor consolidarea relațiilor militare de teama Chinei FOTO Arhivă

Șefii apărării japoneze și americane, precum și diplomații de top, au fost de acord să-și consolideze cooperarea militară prin îmbunătățirea comandamentului și controlului forțelor americane în țara est-asiatică și prin întărirea producției de rachete licențiate de SUA acolo, numind China drep "cea mai mare provocare strategică".

Secretarul de stat american, Antony Blinken și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-au întâlnit cu omologii săi Yoko Kamikawa și Minoru Kihara, reafirmându-și alianț bilaterală în urma anunțului de retragere a lui Biden din cursa prezidențială.

Japonia găzduiește peste 50.000 de trupe americane, dar comandantul Forțelor SUA din Japonia (USFJ), cu sediul în Yokota, nu are autoritate de comandă. În schimb, instrucțiunile vin de la Comandamentul Indo-Pacific al Statelor Unite (INDOPACOM) din Hawaii. Noile planuri vor oferi USFJ o capacitate mai mare, raportând totodată la INDOPACOM.

Aceasta "va fi cea mai mare mare schimbare adusă forțelor americane din Japonia, de la cearea sa, cât și cea mai puternică îmbunătățire în relațiile militare cu Japonia în ultimii 70 de ani", a declarat Llyod Austin.

"Ne aflăm într-un punct de cotitură istoric, în contextul în care ordinea internațională deschisă, liberă și bazată pe reguli este zdruncinată din temelii", a adăugat și Kamikawa.

Într-o declarație comună emisă după discuții, miniștrii au susținut că politica externă a Chinei "caută să remodeleze ordinea internațională în beneficiul său, în detrimentul altora" și că "un astfel de comportament este o preocupare serioasă pentru alianță și pentru întreaga comunitate internațională și reprezintă cea mai mare provocare strategică în regiunea Indo-Pacific și dincolo de ea."

China a fost în dezacord cu multe țări din Asia-Pacific de ani de zile din cauza pretențiilor sale maritime. De asemenea, aceasta revendică Taiwanul autoguvernat ca teritoriu al său, amenințându-l în repetare rânduri. În martie, Beijingul a anunțat o creștere de 7,2% a bugetului său de apărare, deja al doilea cel mai mare din lume după cel al Statelor Unite, marcând o expansiune militară masivă.

Miniștrii au spus că schimbările în comanda SUA, programate pentru martie pentru a fi în concordanță cu actualizările propriei comenzi ale Japoniei, au ca scop "facilitarea interoperabilității și cooperării mai profunde în operațiunile bilaterale comune în timp de pace și în situații de urgență" și îmbunătățirea coordonării informațiilor, supravegherii, recunoașterii și securității cibernetice.