Raport SIPRI: cheltuielile militare, la cel mai mare nivel de la sfârşitul Războiului Rece. Cine domină piaţa şi cum arată top 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrică de armament din Omsk, Rusia FOTO Arhivă

Cheltuielile militare la nivel mondial au crescut în 2019 la 1.917 miliarde de dolari (1.782 de euro) - o creştere cu 3,6% faţă de 2018, reprezentând cea mai importantă creştere înregistrată din 2010, iar Statele Unite domină, anunţă într-un raport publicat luni Institutul Internaţional de Cercetarea Păcii de la Stockholm (SIPRI).

Această creştere a cheltuielor militare - care nu s-a mai înregistrat de zece ani - este cea mai importantă de la sfârşitul Războiului Rece,

Cheltuielile au atins cel mai înalt nivel de la sfârşitul Războiului Rece”, în 1989, subliniază un cercetător de la Sipri, Nan Tian.

Cel mai mare buget rămâne cel al Statelor Unite - care a crescut cu 5,3% în 2019 - la 732 de miliarde de dolari şi care reprezintă 38% din cheltuielile militare mondiale.

După şapte ani de declin, cheltuielile militare americane au început să crească în 2018.

Statele Unite sunt urmate de China - cu un buget militar de 261 de miliarde de dolari, cu 5,1% mai mare faţă de cel din 2018 - şi de India - cu 71,1 miliarde de dolari, mai mare cu 6,8% în decurs de un an.

Ambiţii la Beijing

În ultimii 25 de ani, cheltuielile militare ale Chinei au urmat curba creşterii economice a ţării, însă investiţiile chineze reflectă ambiţia Beijingului a unei „armate de clasă mondială”, potrivit lui Nan Tian.

China a declarat în mod deschis că vrea, în esenţă, să facă o concurenţă Statelor Unite ca superputere militară”, precizează el.

Creşterea înregistrată de China explică în parte creşterea din India, potrivit  Sipri.

Tensiunile şi rivalitatea Indiei cu Pakistanul şi China sunt între factorii determinanţi ai creşterii cheltuielilor militare” ale New Delhi, potrivit lui Siemon Wezeman, alt cercetător de la Institut, citat într-un comunicat.

Numai „topul 5” al celor mai cheltuitoare ţări în domeniul militar - în care se află şi Rusia şi Arabia Saudită - reprezintă peste 60% din cheltuielile totale.

Germania - care se află pe locul şapte, după Franţa - înregistrează la rândul său cea mai mare urcare în „top 15”.

Cheltuielile militare germane au crescut cu 10% în 2019 - la 49,3 miliarde de dolari -, în marte din cauza unei percepţii a unei ameninţări ruse sporite, apreciază autoriii raportului.

Ce impact ar putea avea recesiunea mondială

Creşterea cheltuielilor militare s-a accelerat în ultimii ani”, subliniază Nan Tian, care avertizează că această tendinţă s-ar putea fi inversa din cauza pandemiei de coronavirus, care zguduie economia mondială.

În contextul în care lumea se îndreaptă către o recesiune, guvernele este necesar să-şi reexamineze cheltuielile militare în comparaţie cu cele din sectoarele sănătăţii şi educaţiei, subliniază el.

Este foarte probabil ca (pandemia) să aibă un efect asupra cheltuielilor militare”, estimează Nan Tian.

Însă istoria arată că o scădere a cheltuielilor militare într-un context de criză nu durează niciodată mult timp, precizează cercetătorul.

Am putea asista la o scădere a cheltuielilor militare timp de unul până la trei ani, iar apoi la o nouă creştere în anii următori”, estimează el.

Mai multe pentru tine:
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”