Peste 700 de urşi koala au fost eutanasiați prin împușcare, în Australia. „Nu poţi să-ți dai seama, din elicopter, dacă este într-o stare gravă sau nu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O acţiune fără precedent este în curs de desfăşurare în Australia, unde sute de koala sunt împuşcaţi din elicoptere, de lunetişti, după un incendiu devastator care le-a distrus habitatul. Activiştii sunt îngroziţi de de metodele „crude și inumane” şi protestează vehement.

Jacinta Allan, a aprobat împuşcarea a sute de koala. Foto: Koala Alliance

Autorităţile din Australia se confruntă cu un val de critici după ce au decis eutanasierea a sute de koala, împușcați de lunetiști din elicoptere în statul Victoria.

Măsura, luată în urma unui incendiu de vegetație care a afectat grav zona protejată Budj Bim, a fost justificată prin faptul că animalele erau rănite sau nu mai aveau surse de hrană. „Nu poţi să-ți dai seama, dintr-un elicopter, dacă un koala este într-o stare gravă sau nu”, spun activiştii, care protestează împotriva metodelor „crude şi inumane” adoptate de autorităţi, informează The Independent.

Operaţiunea în cadrul căreia urşii koala sunt ucişi din elicopetere de lunetişti este coordonată de Departamentul pentru Energie, Mediu și Acțiune Climatică (DEECA) din statul Victoria şi a fost aprobată după ce un incendiu de vegetaţie, provocat de un trăsnet luna trecută, a distrus peste 2.000 de hectare din parcul Budj Bim, declarat zonă protejată şi inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Premierul statului Victoria, Jacinta Allan, susţine decizia, spunând că animalele erau „într-o suferință profundă”, multe exemplare suferind răni ca urmare a incendiului, iar altele se află în pericol de înfometare, din cauză că habitatul le-a fost distrus de flăcări.

„Mi s-a comunicat că departamentul a realizat evaluări ample, în contextul incendiului de vegetație care a afectat comunitatea locală, declanșat de un trăsnet. După analizarea situației, s-a considerat că aceasta este cea mai potrivită metodă de a gestiona animalele aflate în suferință. Aceste evaluări sunt realizate de specialiști în faună sălbatică”, a justificat ea măsura extremă.

De partea cealaltă, activiştii pentru drepturile animalelor spun că masacrarea urşilor koala este nejustificată şi că nu ai cum să-şi dai seama din elicopter dacă un animal este rănit sau nu.

„Nu există nicio posibilitate să-ți dai seama, dintr-un elicopter, dacă un koala este într-o stare gravă sau nu”, acuză Jess Robertson, președinta Koala Alliance, care a criticat dur decizia autorităților, afirmând că locuitorii din zonă sunt absolut îngroziţi de metodele folosite.

Potrivit activiștilor pentru drepturile animalelor, peste 700 de koala ar fi fost deja uciși, dar numărul ar putea fi mai mare.

Un purtător de cuvânt al Koala Alliance a postat pe Facebook imagini cu un elicopter care survolează pădurea distrusă de incendiu și a acuzat DEECA că ascunde adevărul publicului.

„Acești koala proveneau dintr-o plantație de eucalipt recent exploatată, aflată în apropierea parcului. DEECA încă trage. Numărul animalelor ucise crește de la o zi la alta. (...) Dacă urşii koala sunt împușcați în copaci, asta înseamnă că mulți pui sunt lăsați să sufere și să moară. Este dezgustător. Este crud. Exact din acest motiv DEECA nu a vrut ca publicul să afle ce se întâmplă”, avertizează asociaţia pentru drepturile animalelor.

Koala Alliance acuză DEECA de interese ascunse

„Acceptarea acestor ucideri ca fiind «necesare» creează un precedent periculos, unul care normalizează cruzimea sub pretextul bunăstării, efectuată de un guvern cu o lungă istorie de secret în ceea ce privește gestionarea koala.

Koala Advocates nu este împotriva eutanasierii umanitare. Suntem împotriva uciderii sistematice a koala ca mijloc de gestionare a populațiilor strămutate de recoltarea din plantațiile de gumă albastră. (...) Această criză a fost creată de guvern, iar soluția lor pentru rezolvarea problemei este sacrificarea secretă.

Această tragedie nu s-a întâmplat în mod izolat. Este rezultatul a zeci de ani de gestionare defectuoasă de către DEECA. Nimeni nu poate spune cu certitudine cum a izbucnit incendiul, dar momentul în care a izbucnit - alături de recoltarea recentă de pe plantații - ridică serioase semne de întrebare.

Dacă DEECA susține că sacrifică din motive de «bunăstare» din cauza lipsei de hrană, atunci de ce bandajează copacii de la campingul Budj Bim pentru a ține koala la distanță? De ce se continuă recoltarea plantațiilor în zonă, știind că urşii koala strămutați vor fugi direct în parcurile deja aglomerate? Va sacrifica DEECA și aceste animale?

Activiştii acuză autorităţile că vor să ţină koala departe de pădurit. Foto Koala Alliance

Adevărul este că DEECA nu a vrut ca această poveste să iasă la iveală. La fel ca multe dintre acțiunile sale, a fost menită să rămână ascunsă”, acuză Koala Alliance.

La rândul lor, cercetători specializați în studiul koala afirmă că decizia de a eutanasia animalele este „încă un exemplu dintr-un lung șir de erori în gestionarea speciei și a habitatului său”.

„Nu putem elimina complet incendiile de vegetație, dar pădurile sănătoase și continue pot ajuta la reducerea riscului și a intensității acestora. Habitatul koala trebuie să fie extins și conectat, iar gestionarea plantațiilor de eucalipt trebuie să țină cont de atracția pe care aceste specii de arbori o au asupra animalelor”, spune Rolf Schlagloth, cercetător la Universitatea Centrală din Queensland (CQUniversity Australia).

Eutanasia ar trebui folosită doar ca ultimă soluție, în cazuri în care animalele sunt grav rănite, dar metoda folosită acum de autorităţile australiene „este o practică brutală, care ridică serioase semne de întrebare etice și profesionale”, a mai spus cercetătorul.