Oraş science-fiction de 6 miliarde de dolari la Polul Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primă instanţă, locuitorii proiectului rusesc copiat parcă dintr-un film science-fiction vor fi soldaţi, vameşi, ofiţeri din serviciile secrete, oameni de ştiinţă şi exploratori.

Rusia va începe construcţia unui oraş ultra-modern pe o insulă îngheţată (Kotelnîi, în arhipelagul Novosibirsk) din interiorul Cercului Arctic, la circa 1200 de kilometri de Polul Nord.
Oraşul va arăta ca în filmele science-fiction: va fi un sit ultra modern, acoperit cu o cupolă de sticlă pentru a proteja locuitorii de vânturile turbate şi de temperaturile ce scad frecvent sub minus 30 de grade.
Rusia este dispusă, potrivit "Daily Mail", să investească peste şase miliarde de dolari în construcţia oraşului. Oficial, pentru a proteja mediul. Scopul nedeclarat însă este câştigarea cursei pentru resursele artice, revendicate şi de Danemarca, Norvegia, Canada şi Statele Unite.
Numit după desene animate sovietice
Proiectul a fost denumit deja "Umka", după un personaj dintr-un desen animat din epoca sovietică - un urs polar. "Umka" va avea în primă instanţă 5.000 de locuitori. Mulţi dintre ei vor fi soldaţi, vameşi şi ofiţeri din serviciile secrete, dar şi oameni de ştiinţă şi exploratori.
"Oraşul va avea o importanţă strategică: va fi cel mai nordic avanpost al Rusiei", a declarat Valeri Rjevski, arhitectul care i-a prezentat deja planul pentru oraş premierului Vladimir Putin.
Locuitorii se vor bucura de un stil de viaţă luxos: parcuri de distracţii, complexuri acvatice, facilităţi pentru sporturi, şcoli, grădiniţe, mall-uri, toate într-o climă atent reglată.
"Vrem ca oamenii care vor trăi şi vor munci în acest oraş să nici nu îşi dea seama că se află într-un spaţiu închis şi că afară e o climă arctică agresivă", mai spune Rjevski.
Întreţinut prin mijloace proprii şi ecologic
Oraşul va fi construit pornind de la conceptul ISS (Staţia Spaţială Internaţională), dar este de câteva ori mai mare. "Până la această oră, este singurul proiect din lume care ia în calcul clima artificială şi menţinerea prin mijloace proprii a vieţii umane - la fel ca pe spaţia orbitală. Am utilizat tehnologii aerospaţiale şj astronautice pentru realizare", declară el.
Curentul electric va fi generat de o centrală nucleară plutitoare. Umka va avea propriile ferme de peşti şi pui, culturi de legume, mori. Şi nu va produce niciun fel de gunoaie. "Oraşul va avea două uzine de procesare ce vor transforma toate gunoaiele în cenuşă", explică arhitectul. "Proiectul poate fi transplantat în orice loc, chiar şi pe lună dacă e nevoie", spune Rjevski.