Încă două nave au eşuat în Canalul Suez. De ce se întâmplă tot mai des asta VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Ever Given a blocat canalul câteva zile - arhiva foto

Canalul Suez a fost din nou blocat de eşuarea a două nave-cisternă. Incidentul maritim vine după ce nava Ever Given a blocat canalul mai multe zile, provocând pagube însemnate economiei mondiale.

Cele două nave făceau parte dintr-un convoi de 22 de vase când au rămas înţepenite, la câteva ore una după alta, anunţă Digi 24.

Incidentul s-a petrecut în urmă cu două zile, iar cele două nave-cisternă fost puse din nou pe linia de plutire.

Tiberiu Miclea, comandant de navă, a explicat la Digi24 care sunt cauzele pentru care au avut loc atâtea incidente de acest fel în Canalul Suez.

"Se întâmplă astfel de situaţii din cauza măririi capacităţii navelor, a dimensiunii lor. Când a fost proiectat canalul nici nu se visa că nave de 400 de metri vor traversa Suezul. Azi asta e normal. Cele două nave cu lungime de aproximativ 250 de metri erau încărcate cu balast, aşa a fost simplu să fie puse pe linia de plutire, pentru că s-a dat afară din această cantitate”, explică specialistul.

De asemenea, comandantul arată că acest canal trebui dragat, întreţinut. Numărul mare de vase care trec prin Canalul Suez duc la modificarea adâncimii fundului. „Tot timpul canalul trebuie dragat pentru a fi menţinut la adâncimea optimă. Aceste operaţiuni se fac de obicei zilnic”.

Nava Ever Given, cu o lungime de 400 de metri, a eşuat pe diagonala canalului, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând ambele sensuri de navigaţie. Autoritatea Canalului Suez (SCA) a început miercuri o investigaţie pentru a stabili cauza eşuării navei, care a fost în cele din urmă ranfluată după o operaţiune dificilă în care s-a apelat la dragarea nisipului şi la mişcarea portcontainerului cu ajutorul unor remorchere.

Blocarea Canalului Suez a perturbat unele lanţuri mondiale de aprovizionare, în condiţiile în care fluxurile mondiale de transport erau oricum afectate de pandemia COVID-19. Prin canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere şi circa 12% din comerţul global de bunuri.

Citeşte şi:

Mii de animale importate din România au murit în navele blocate în Canalul Suez

Prima femeie căpitan de navă din Egipt, ţinta unei campanii de dezinfomare în legătură cu blocarea Canalului Suez