Factură uriașă primită de o bancă de investiții chineză după dispariția misterioasă a unui bancher

0
Publicat:

O bancă de investiții chineză a dezvăluit că a primit o factură uriașă, de 78 de milioane de yuani, în jur de 11 milioane de dolari, care are legătură cu dispariția lui Bao Fan, bancherul companiei.

Bancherul Bao Fan a fost dat dispărut în 2023 Foto: Getty Images
Bancherul Bao Fan a fost dat dispărut în 2023 Foto: Getty Images

Cererea de plată din partea unor autorități chineze nespecificate nu face decât să adâncească misterul din jurul dispariției lui Bao, un miliardar chinez, care a fondat banca de investiții China Renaissance în Beijing în 2005, devenită unul dintre cei mai importanți dealeri pentru firmele chineze de tehnologie.

În februarie 2023, China Renaissance a raportat dispariția bancherului, în contextul unei campanii mai ample de reprimare a corupției, potrivit CNN. Dispariția lui Bao a provocat o undă de șoc în sectorul chinez al serviciilor financiare și în cel al tehnologiei, afectând și mai mult încrederea întreprinderilor în timpul unei crize economice accentuate. La un an și jumătate de la dispariția sa, nu au fost formulate acuzații oficiale împotriva lui Bao.

Totuși, vara trecută, Economic Observer, o publicație financiară de stat, a raportat că, de la dispariția sa, Bao s-a aflat în custodia principalului organism de supraveghere anticorupție al țării, Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinară. Se spune că ar fi fost implicat într-o investigație privind suspiciuni de luare de mită de către companii.

China Renaissance, care a dezvăluit, săptămâna trecută, existența unei facturi de 11 milioane de dolari, a precizat: „Grupul nu este la curent și nu deține informații fiabile cu privire la stadiul niciunei investigații la care dl Bao cooperează”, potrivit sursei citate.

De fapt, banca are atât de puține informații despre caz și cererea de plată aferentă, care a fost primită în ultimele trei luni ale anului 2023 și ulterior plătită, încât auditorii săi s-au chinuit să își dea seama cum să o includă în registrele contabile, a raportat miercuri Financial Times, citând surse anonime.

În cele din urmă, China Renaissance a înregistrat factura la rubrica „alte creanțe”, conform declarației privind acțiunile, care se referă, în general, la orice sumă restantă datorată unei companii după livrarea de bunuri sau servicii către clienți.

Banca a declarat că, deși plata poate fi considerată de autoritățile chineze drept „proprietate asociată cu un caz aflat în curs de investigare”, aceasta nu implică o hotărâre judecătorească sau o amendă. Avocații băncii au informat că suma ar putea fi „rambursată sau confiscată”. De asemenea, ar putea fi obligată să plătească și mai mult.