Desfăşurări de trupe şi arme la graniţa cu Ucraina: G7 şi şeful diplomaţiei europene solicită Rusiei să înceteze „provocările” şi să „dezascaladeze” tensiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock

Miniştrii de Externe ai celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7) şi şeful diplomaţiei europene au îndemnat luni Rusia să pună capăt „provocărilor” sale şi să se angajeze în „dezescaladare” la frontiera cu Ucraina, unde şi-a concentrat trupe, transmite AFP.

„Lansăm un apel Rusiei să pună capăt provocărilor şi să treacă imediat la o dezescaladare a tensiunilor conform obligaţiile sale internaţionale”, au declarat cei opt oficiali de rang înalt într-un comunicat comun publicat în ajunul întrevederilor la sediul NATO de la Bruxelles cu privire la problema ruso-ucraineană.

„Aceste mişcări de trupe pe scară largă, care au loc fără o notificare prealabilă, constituie o ameninţare şi un factor de destabilizare”, au subliniat ei, solicitând, de asemenea, Moscovei „transparenţă” în ceea ce priveşte mişcările militare, aşa cum şi-a luat angajamentul la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ei au reafirmat „sprijinul de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele ei recunoscute internaţional” şi au salutat „reţinerea Ucrainei” în noile tensiuni, notează AFP.

Ucraina afirmă că Rusia a mobilizat 85.000 de militari în apropiere de frontierele sale de est şi sud şi se teme că Moscova caută un pretext pentru a lansa o nouă agresiune militară.

De cealaltă parte, oficialii ruşi de rangul doi susţin la canalele de propagandă de la Moscova că Ucraina va provoca un incident în Donbas ce va determina armata rusă să intervină în sprijinul etnicilor ruşi din această regiune aflat de şapte ani în război.

Statele Unite au avertizat duminică Rusia că se va confrunta cu „consecinţe” dacă va ataca Ucraina.

Războiul din Donbas, purtat între separatiştii proruşi din regiune şi armata ucraineană, a început în aprilie 2014, la nici o lună de la anexarea Crimeei de către Rusia. Cele două acte au survenit în urma unei revoluţii prooccidentale în Ucraina soldate cu fuga preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în Rusia.

Mai multe pentru tine:
Zodiile care după Paște vor scăpa de toate problemele și vor avea o perioadă de vis. Fericirea o să-și facă simțită prezența și în viața lor
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Destinație de weekend. Muzeul Chihlimbarului găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Cum își asigura un tânăr din Olt banii de păcănele. Polițiștii i-au găsit acasă zeci de bancnote de 200 și 500 euro
Atacuri de ambele părţi, în cursul nopţii, vizând obiective de infrastructură