Decizia Cehiei de a nu adopta tratatul fiscal al UE nu e finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cehia va analiza în următoarele săptămâni tratatul de disciplină fiscală convenit luni de 25 de state UE pentru a hotărî dacă se va alătura iniţiativei, iar decizia depinde de mai multe aspecte, de la negocieri politice interne la rezultatul unui eventual referendum, transmite Reuters.

Tratatul de disciplină fiscală al UE, influenţat în mare măsură de Germania, a fost adoptat luni seara de 25 de şefi de stat sau de guvern, excepţie făcând Marea Britanie şi Cehia. Poziţia Cehiei a fost o surpriză deoarece în decembrie a acceptat de principiu acordul.

Tratatul va impune sancţiuni automate pentru statele care vor încălca o serie de reguli privind echilibrul bugetului de stat sau care nu vor introduce în lege "regula de aur" a bugetului echilibrat, cu un deficit cât mai apropiat de zero.

Premierul ceh Petr Necas a declarat luni seara, la Bruxelles, pentru presa cehă, că există semne de întrebare privind conţinutul tratatului, dar şi în ceea ce priveşte ratificarea pe plan intern, chestiuni care l-au împiedicat să se alăture celor 25 de state semnatare.

"Nu am putut accepta acordul acum din cauza conţinutului şi, de asemenea, deoarece nu există claritate privind ratificarea şi termenele efective. Consider extrem de valoros faptul că tratatul a fost modificat astfel încât ne putem alătura şi în viitor", a afirmat Necas.

Partidul Civic Democrat condus de Necas, fondat în anii '90 de actualul preşedinte al Cehiei, Vaclav Klaus, un cunoscut eurosceptic, s-a împotrivit de regulă implicării organismelor UE în afacerile interne.

Cehia nu a stabilit încă o ţintă de adoptare a monedei euro. Guvernul de la Praga a aprobat cu reticenţă săptămâna trecută un împrumut de 1,5 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional, acordat în cadrul pachetului european de consolidare a resurselor FMI pentru combaterea crizei din zona euro

Tratatele internaţionale încheiate de Cehia au nevoie de aprobarea lui Klaus, iar acesta a declarat că nu va semna pactul fiscal. Însă mandatul său se va încheia în luna februarie a anului viitor, probabil înainte de termenele care vor fi stabilite de UE pentru ratifciarea tratatului de către statele membre.

Totodată, cele trei partide din coaliţia de guvernare nu se înţeleg dacă ratificarea tratatului ar trebui făcută în Parlament, prin majoritate constituţională, sau prin referendum, metodă susţinută de partidul premierului. Formaţiunea din care face parte ministrul Finanţelor, Miroslav Kalousek, vrea ratificarea în Parlament.

Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia au cerut, înaintea summit-ului UE de luni, ca statele membre din afara zonei euro să fie invitate la reuniunile oficialilor din zona euro. Liderii europeni au ajuns ulterior la un compromis - statele din afara zonei euro vor putea participa la unele summit-uri ale zonei euro, însă Necas nu s-a arătat mulţumit de soluţie.

Mai multe pentru tine:
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”