Columbia îl acuză pe Chavez că finanţează gherile marxiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogota a prezentat ieri documente care ar atesta faptul că preşedintele venezuelean Hugo Chavez sponsorizează rebelii din gruparea marxistă Farc. Anunţul a venit aproape concomitent cu decizia

Bogota a prezentat ieri documente care ar atesta faptul că preşedintele venezuelean Hugo Chavez sponsorizează rebelii din gruparea marxistă Farc. Anunţul a venit aproape concomitent cu decizia Venezuelei şi a Ecuadorului de a întrerupe orice relaţii diplomatice cu Columbia.

În replică, oficialităţile de la Caracas au închis toate canalele diplomatice cu Bogota, gest imitat şi de Quito.
Criza diplomatică de pe axa Caracas - Bogota - Quito a izbucnit după ce forţele militare columbiene au intrat pe teritoriul Ecuadorului, unde l-au ucis pe unul dintre liderii rebelilor marxişti.

În replică la acţiunea militară ordonată de Columbia, Venezuela şi Ecuadorul au trimis trupe la graniţa comună cu aceasta. Liderul de la Bogota a anuntat însă ieri că nu va trimite propria armată la graniţă, pentru a nu tensiona şi mai mult relaţiile. În acest conflict, Statele Unite susţin Columbia. Organizaţia Statelor Americane s-a întrunit azi-noapte pentru a discuta criza din regiune.

300 milioane de dolari

Armata columbiană susţine că în timpul raidului din Ecuador a găsit documente care atestă că preşedintele venezuelean Hugo Chavez a acordat rebelilor stipendii în valoare de cel puţin 300 milioane de dolari. Mai mult, Chavez le-ar fi sugerat că ar putea oricând să le ofere şi arme. "Aceste documente scot la iveală relaţiile dintre Farc şi o serie de persoane din guvernul venezuelean, cu unele personalităţi, unele publice, altele sinistre", a declarat şeful poliţiei de la Bogota, generalul Oscar Naranjo.

Venezuela şi Ecuadorul s-au folosit de incursiunile Columbiei pentru a-i blama pe aceştia de afectarea negocierilor pentru eliberarea ostaticei franco-columbiene Ingrid Betancourt. Aceasta a fost răpită de gherilele Farc în urmă cu şase ani. Gherilele marxiste deţin în total 39 de ostatici, pe care susţin că îi eliberează doar în schimbul a peste 500 de membri ai grupării, închişi în Columbia.

Mai multe pentru tine:
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată
Florin Arteni şi Florin Lehaci, argint pentru România în proba de dublu rame masculin, la Europenele de Canotaj de la Szeged
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Partidele din Bihor sunt încă indecise. Doar PNL şi-a depus listele, Ilie Bolojan cere votul pentru un nou mandat
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Zodia binecuvântată de Paște. Este protejată de Dumnezeu și va trăi un adevărat miracol în zi de sărbătoare