Bucurie şi nelinişte în Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnarea acordului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană a adus sârbilor bucurie, dar şi mult mai multă nelinişte. În timp ce forţele proeuropene sărbătoresc evenimentul, opoziţia

Semnarea acordului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană a adus sârbilor bucurie, dar şi mult mai multă nelinişte. În timp ce forţele proeuropene sărbătoresc evenimentul, opoziţia şi forţele naţionaliste califică semnătura drept act de trădare.

Coaliţia Kostuniţa, radicalii şi socialiştii ameninţă că, după alegeri, vor începe procedura de înlăturare a lui Boris Tadici de la preşedinţia Serbiei. Comentatorii politici la Belgrad susţin că ultimele 10 zile de campanie vor deveni insuportabile.

De asemenea, şi democraţii, şi naţionaliştii vor exploata din plin evenimentul de marţi de la Luxemburg. Fostul premier Voislav Kostuniţa afirma că Europa nu a semnat acordul cu Serbia, ci doar cu Boris Tadici. Potrivit opiniei lui Kostuniţa, Tadici a înfăptuit un act de trădare deoarece Bruxelles-ul va face abuz de semnătură pentru a ajuta independenţa Kosovo.

La ştirea despre semnarea acordului cu Europa, naţionaliştii sârbi din Kosovo au organizat demonstraţii, scandând: "Trădare, trădare!" Radicalii compară documentul semnat cu acordul de aderare a Iugoslaviei la coaliţia hitleristă din 1941, după care au urmat demonstraţii de stradă şi a început războiul antihitlerist. Liderul radical Tomislav Nicolici cere ca noul parlament să nu recunoască documentul semnat.

Retorica agresivă preelectorală se concentrează şi asupra Voivodinei, care a stopat ratificarea vânzării industriei ţiţeiului şi concesionarea autostrăzii Subotica-Belgrad. Contractele trebuiau să fie argumentul forte că în Serbia sosesc investiţii şi fără UE. O asemenea lipsă de toleranţă între partidele politice înspăimântă şi dezorientează electoratul care la 11 mai trebuie să-şi dea verdictul asupra viitorului ţării.