Atuurile politicianului care candidează împotriva lui Erdogan
0Blândul Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziției turce la alegerile prezidențiale din 14 mai, este antiteza celui mai puternic politician al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și totuși este singurul cu șanse reale de a-l detrona, relatează BBC.
Economist de meserie și cu o carieră îndelungată în administrația publică, Kilicdaroglu a preluat șefia partidului Popular Republican (CHP, socialist-democrat laic) în 2010, care de atunci a pierdut curse importante în fața partidului conservator al lui Erdogan.
Deși poate nu un candidat preferat, totuși a reușit să unească șase partide politice din opoziție, de orientări diferite, pentru a contesta puterea lui Erdogan și a-l priva de obținerea unui al treilea mandat de cinci ani în fruntea Turciei.
Cu toate că atuurile sale ar putea să nu fie evidente, Kemal Kilicdaroglu este totuși un politician deosebit de experimentat. Ales în 2002, anul în care partidul Partidului Dreptății și Dezvoltării (AKP) a ajuns la putere, a supraviețuit mai multor atacuri și agresiuni fizice, numărându-se printre cei mai atacați politicieni din Turcia.
În 13 ani a reușit să sporească atractivitatea partidului său pentru electoratul turc și „a îmbrățișat toate culorile din țară”, după cum spune el.
CHP este partidul lui Mustafa Kemal Ataturk, care a fondat Turcia modernă și a fost adesea considerat ca având legături apropiate cu armata, precum și un partid de line dură în ceea ce privește statul laic.
În vârstă de 74 de ani, s-a născut într-o familie de aleviți, o minoritate religioasă islamică în Turcia majoritar sunită. Al patrulea din șapte copii, a copilărit în orașul estic Tunceli - tatăl său a fost înalt funcționar public, iar mama casnică.
A fost un elev strălucit și și-a luat licența în economie la Universitatea din Ankara. 30 de ani a lucrat în administrația financiară și a dobândit reputația că a luptat împotriva corupției în calitate de director al Instituției de Securitate Socială.
Deși a pierdut alegerile pentru primăria din Istanbul, în 2009, campania sa a fost apreciată și s-a remarcat drept un candidat credibil al CHP, câștigând 37% din voturi.
În această perioadă, Recep Tayyip Erdogan era la apogeul puterii, fiind considerat cel mai de succes premier al Turciei moderne în momentul în care a câștigat jumătate din voturile partidului său la alegerile prezidențiale din 2011.
Un revoluționar tăcut
Totuși în cei 13 ani la conducerea CHP, Kilicdaroglu a fost artizanul unei revoluții tăcute, după ce a eliminat vechile norme militariste.
„Când l-am cunoscut, mi-a făcut impresia că nu este un lider revoluționar, ci unul evolutiv", a declarat fosta colegă de partid Melda Onur.
„El se fixează pe ținta sa, se ține de ea cu o seninătate incredibilă, iar la final ești convins. Este foarte hotărât atunci când crede că este cel mai bun lucru de făcut”.
Este motivul pentru care crede că i-au trebuit 13 ani pentru a-și remodela partidul și a-și asigura sprijinul acestuia pentru a candida la președinție.
Fidel trecutului său, el a menținut, de asemenea, o disciplină financiară strictă. „Este foarte atent să nu cheltuiască nimic în plus pentru lucruri care ar fi inutile", a declarat Okan Konuralp, un colaborator apropiat.
În timp, el a introdus în partid personalități religioase, activiști kurzi și activiști pentru drepturile femeilor - pentru a dovedi societății turcești că CHP s-a schimbat.
„CHP are o structură foarte dominată de bărbați, el nu a putut dărâma complet acest zid, dar îi place să lucreze cu femeile”, a spus Onur.
Calm ieșit din comun
„Uneori, lucrurile ne scot din minți și nu ne putem înfrâna. Chiar și atunci, Kilicdaroglu își păstrează calmul", a spus un coleg de partid.
În momentul în care cineva intră în cameră, el se ridică în picioare și îi strînge mâna, și nu întrerupe pe nimeni, a spus colegul său.
Această natură blândă, împreună cu o oarecare asemănare fizică cu fostul lider indian, au dat naștere poreclei sale de Gandhi Kemal.
La fel ca și răspunsul său pașnic la atacurile fizice.
El a fost lovit cu pumnii de un vizitator în 2014, în timp ce se pregătea să țină un discurs în fața deputaților partidului său. În ciuda faptului că s-a ales cu vânătăi, el le-a cerut colegilor să își păstreze calmul: "Calea spre democrație este plină de obstacole".
În 2016, convoiul său a fost atacat cu o rachetă de către grupul militant kurd PKK, iar în anul următor a scăpat de o tentativă de atentat cu bombă din partea grupului militant Statul Islamic.
A supraviețuit și unei tentative de linșaj în 2019, la funeraliile unui soldat. În timp ce era atacat, a fost dus într-o casă din apropiere, unde o femeie a îndemnat mulțimea să îi dea foc.
„Aceste acte nu ne pot opri”, a declarat el ulterior.
Abia după lovitura de stat eșuată din 2016 reputația lui Kemal Kilicdaroglu s-a răspândit dincolo de Turcia.
În timp ce președintele Erdogan a luat măsuri drastice împotriva disidenței, arestând și concediind mii de turci considerați ca având legături cu autorii loviturii de stat, liderul opoziției a lansat un "Marș pentru justiție", mergând pe jos 450 km de la Ankara la Istanbul.
Cu o pancartă pe care scria "Justiție", Kemal Kilicdaroglu a adunat opoziția împotriva președintelui.
Așteptare lungă
În pofida succesului marșului său, a decis să nu candideze la președinție în anul următor, așteptând încă cinci ani înainte de a-și încerca norocul.
Nefiind un candidat pe care opoziția l-ar fi ales din prima, i-au trebuit luni de zile pentru a convinge alte partide de opoziție să îi susțină candidatura. CHP are oratori mai buni și, fără îndoială, figuri mai bine cotate, precum cei care au câștigat cursa pentru primăriile din Istanbul și Ankara.
Totuși, cu principalul său rival ajuns în cea mai vulnerabilă poziție de până acum, în contextul în care Turcia se confruntă cu o inflație galopantă, colegii de partid cred că acesta este momentul liderului lor.
Mai mult, el a reușit să unească șase partide de opoziție care, altminteri, au puține lucruri în comun.
„Nu am auzit niciodată un cuvânt de ură din gura lui. Ar putea fi supărat pe cineva, dar își păstrează calmul și apoi iartă ușor acea persoană. Așa a putut lucra împreună cu politicieni care altădată l-au contestat", a spus Okan Konuralp.
Mesajul electoral al lui Kemal Kilicdaroglu
În timp ce Erdoğan, în vârstă de 69 de ani, duce o campanie electorală în care își afișează puterea, plasându-se printre alți lideri mondiali, Kemal Kilicdaroglu se adresează alegătorilor din bucătăria sa modestă, notează NYT.
„Democrația, economia, sistemul judiciar și libertățile noastre sunt amenințate puternic de Erdoğan”, a spus el într-un mesaj electoral recent filmat în bucătăria sa.
Kilicdaroglu promite că Turcia va reveni la un sistem parlamentar, anulând modificările constituționale care i-au permis lui Erdogan să-și extindă puterile și spune că va restabili independența justiție și a băncii centrale între altele, instituții despre care spune că au ajuns sub controlul lui Erdogan.
Șansele contra lui Erdogan
„Suntem în mâinile unui birocrat care este prea precaut de cele mai multe ori”, a spus Soli Ozel, lector în relații internaționale la Universitatea Kadir Has din Istanbul.
Partidul pro-kurd HDP (Partidul Democrat al Poporului, a treia forță politică a Turciei), al cărui lider este încarcerat, a anunțat că nu va propune un candidat la alegerile prezidențiale, acordându-i astfel un sprijin tacit lui Kemal Kiliçdaroglu, relatează France 24.
Alianța opoziției nu s-a pronunțat până acum în ceea ce privește chestiunea kurdă, un subiect sensibil din cauza prezenței influentului Partidul Bun (IYI, naționalist).
Kurzii, care reprezintă 15 milioane din cei 85 de milioane de locuitori ai Turciei, sunt considerați a fi factorul decisiv în alegerile de luna viitoare.
Kemal Kiliçdaroglu are un ușor avans în sondaje față de Erdogan, dar este totuși preconizat un tur doi pentru că este de așteptat ca cel puțin unul dintre ceilalți candidați să rupă din voturile lui.