America, şocată după tragedia din Arizona
0Parlamentara Gabrielle Giffords se zbate între viaţă şi moarte după ce a fost împuşcată în timpul unei întrevederi cu alegătorii. Agresorul, un tânăr de 22 de ani a ucis şase persoane şi a rănit alte 14 înainte de a fi imobilizat şi predat poliţiei.
Citiţi şi:
Printre victimele decedate se află un judecător federal şi o fetiţă de nouă ani. Atacul s-a produs sâmbătă în faţa unui supermarket dintr-un complex comercial din Tucson (Arizona).
Parlamentara se afla acolo pentru o întâlnire cu alegătorii săi, prima de după alegerile din noiembrie anul trecut. Giffords a suferit o rană la cap şi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale.
„Continua să tragă, de aproape, rapid. Iar oamenii nu aveau nicio cale de scăpare", a declarat un martor ocular pentru CNN. El a spus că atacatorul avea un aer hotărât. „Nu îşi alegea victimele. Trăgea în toate direcţiile", a spus el. Agresorul încerca să-şi reîncarce arma când a fost imobilizat de câţiva dintre cei prezenţi la faţa locului.
Gabrielle Giffords a fost aleasă în Camera Reprezentanţilor în 2006, obţinând un al treilea mandat la alegerile legislative din noiembrie. Preşedintele Barack Obama, care a afirmat că Giffords îi este prietenă, a promis o anchetă amplă asupra incidentului şi a precizat că l-a trimis la Tucson pe directorul FBI, Robert Mueller, pentru a coordona investigaţiile. Giffords este soţia astronautului Mark Kelly, care se pregătea, în momentul atacului, pentru o misiune spaţială, urmând să se alăture, în primăvara acestui an, fratelui său geamăn aflat deja la bordul Staţiei Spaţiale.
Obama a numit atacul de ieri "o tragedie naţională".Conform postului de televiziune Fox News, autorităţile analizează şi un colet suspect adresat biroului parlamentar al lui Giffords. Coletul, primit înainte de atacul de sâmbătă, seamănă cu o cutie de cafea, a precizat Fox News, fără a oferi alte detalii.
Mesaje online
Atacatorul a fost identificat în persoana lui Jared Lee Loughner, de 22 de ani, însă autorităţile cred că acesta nu a acţionat singur şi caută un al doilea suspect. "Avem motive să credem că a fost însoţit de o altă persoană", a spus Clarence Dupnik, şeriful comitatului Pima, care coordonează ancheta asupra atacului armat. Persoana căutată este un bărbat alb, în vârstă de circa 50 de ani, bănuit că l-a ajutat pe suspect.
Dupnik a adăugat că agresorul are antecedente penale şi a refuzat să discute cu poliţiştii în timpul interogatoriilor. Loughner făcuse în ultimul timp o serie de gesturi care stârniseră preocuparea apropiaţilor săi şi care sugerează o stare de alienare, informează „New York Times".
El postase pe pagina sa de Myspace o fotografie cu un manual de istorie a Statelor Unite şi o armă deasupra cărţii. De asemenea, postase înregistrări video despre controlul mental şi despre unităţile speciale americane (SWAT). El este autorul mai multor mesaje în care îşi exprimă neîncrederea în guvern şi admiraţia pentru cărţi cum sunt „Mein Kampf", „Manifestul Comunist" sau „Peter Pan".
„Există un motiv să credem că această persoană are o problemă mintală şi cred că oamenii care nu sunt echilibraţi sunt expuşi în mod special discursurilor violente", a precizat Dupnik. "Violenţa" în dezbaterile publice a fost una dintre temele recurente în declaraţiile lui Dupnik, care a acuzat presa pentru "retorica violentă" a emisiunilor de televiziune şi radio.
Armă cumpărată legal
Armata americană a anunţat, după atac, că suspectul nu a făcut parte din forţele armate. „A încercat să se înroleze în armată, dar a fost respins. Conform legislaţiei, nu vom discuta motivele pentru care a fost respins", se arată într-un comunicat al forţelor armate. Colegii săi de facultate începuseră să fie îngrijoraţi în legătură cu comportamentul tânărului. Părinţii lui Loughner fuseseră convocaţi de conducerea colegiului, fiind anunţaţi că fiul lor va fi supus unor evaluări psihologice. Cu toate acestea, poliţia susţine că Loughner nu sugerase explicit că ar putea comite un atac armat.
Arma folosită în atacul armat de sâmbătă din Arizona, model Glock 19, a fost cumpărată legal şi avea un încărcător de 30 de cartuşe, au declarat surse din forţele de ordine americane, citate de CNN.
Sursele nu au putut preciza însă când şi de unde a fost achiziţionat pistolul folosit de autorul atacului. Încărcătorul a fost probabil cumpărat cu altă ocazie decât arma, achiziţionată probabil cu câţiva ani în urmă, au afirmat sursele citate. Anchetatorii au percheziţionat în noaptea de sâmbătă spre duminică o maşină şi casa unde Loughner locuieşte împreună cu părinţii săi. Conform documentelor judiciare, Loughner a fost arestat pentru deţinere de droguri în 2007, însă acuzaţiile împotriva sa au fost respinse.
Coincidenţă tragică
Fetiţa în vârstă de nouă ani ucisă în urma atacului armat de sâmbătă din Arizona se născuse pe 11 septembrie 2001, relatează „Washington Post". Fetiţa, identificată drept Christina Taylor Greene, ajunsese la eveniment însoţită de un vecin, care credea că ei îi va face plăcere să participe la întâlnire. Greene fusese aleasă în consiliul elevilor de la şcoala pe care o urma şi îi plăceau înotul, călăria, baschetul şi baletul.
Lista celor 20 de congresmeni democraţi luaţi drept ţinte politice de republicana Sarah Palin, aşa cum apărea pe siteul său în martie
Politicieni atacaţi
Preşedintele John F. Kennedy şi fratele său, senatorul democrat Robert F. Kennedy, au murit în urma unor atacuri armate în 1963, respectiv 1968. Senatorul democrat de New York Allard Lowenstein a fost asasinat în biroul său, în 1980, iar preşedintele Ronald Reagan a supravieţuit unui atac în 1981.
Gabrielle Giffords era pe lista ţintelor lui Palin
Unii dintre democraţi au dat vina pentru atacul de ieri pe retorica extremistă a mişcării ultraconservatoare Tea Party şi, în special, a fostului guvernatoar de Alaska, Sarah Palin. Criticii lui Palin au făcut o legătură între acest atentat şi faptul că fostul guvernator o pusese pe Giffords pe o „listă a ţintelor", cu congresmeni pe care Palin dorea să-i vadă înlocuiţi în alegerile din noiembrie anul trecut.
Lista a fost publicată pe internet de Palin în martie şi conţinea 20 de congresmeni democraţi. Harta folosea ţinte asemănătoare celor care apar pe vizorul unei arme pentru a indica districtele din care aceştia provin. Criticii ei au sugerat atunci că, prin folosirea acestui simbol, incită la violenţă. Ea a fost criticată şi pentru că a scris susţinătorilor săi de pe Twitter:
"Nu vă retrageţi, REÎNCĂRCAŢI!" La vremea respectivă, ea a menţionat în mod special numele lui Gifford, pe care a criticat-o pentru votul în favoarea reformei sistemului asigurărilor de sănătate, adoptat de Congres în martie. Palin nu a comentat în niciun fel acuzaţiile, dar, ca reacţie la tragedia petrecută în Tucson, ea a postat ieri pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanţe pentru familiile victimelor.
Gabrielle Giffords a câştigat alegerile din noiembrie în urma unei curse electorale împotriva unui candidat al mişcării ultraconservatoare Tea Party şi este una dintre cei trei congresmeni democraţi ale căror birouri au fost vandalizate anul trecut în urma votului pentru reforma Sănătăţii.
„Suntem în bătaia unei arme"
„Aşa cum e prezentată lista, suntem în bătaia unei arme în acest district. Când oamenii fac asta, trebuie să se gândească la faptul că pot fi consecinţe", a spus ea, după acel incident. Poliţia Capitoliului, care asigură protecţia congresmenilor la Washington, le-a solicitat acestora "să ia măsuri de precauţie rezonabile pentru securitatea proprie".