Amenda auto din Europa îţi vine acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE are un proiect de înfiinţare a unei reţele electronice pentru urmărirea şoferilor contravenienţi Conducătorii auto care încalcă regulile de circulaţie în alte ţări ale UE decât

UE are un proiect de înfiinţare a unei reţele electronice pentru urmărirea şoferilor contravenienţi

Conducătorii auto care încalcă regulile de circulaţie în alte ţări ale UE decât cea de origine vor primi, în curând, amenzile la domiciliu.

Până acum, contravenienţii scăpau adesea nepedepsiţi deoarece, în unele ţări, legea nu permite plata pe loc a amenzii. În alte cazuri, şoferii nu au bani pentru a plăti pe loc şi, odată ieşiţi din ţara respectivă, nu mai pot fi urmăriţi.

Comisia de transporturi a PE a votat un proiect de directivă ce prevede înfiinţarea unei "reţele electronice de schimb de date", care va permite autorităţilor din ţările UE să identifice pe loc titularul actului de înregistrare al unui automobil. Atunci când infracţiunea a fost comisă, va fi identificat locul de înregistrare al maşinii, iar autorităţile naţionale competente vor trimite o notificare proprietarului.

Patru tipuri de contravenţii

Într-o primă etapă, noua măsură se va aplica pentru patru tipuri de contravenţii, responsabile pentru 75% din victimele accidentelor auto.

Este vorba de: nerespectarea culorii roşii a semaforului, depăşirea vitezei legale, omiterea centurii de siguranţă şi şofatul sub influenţa alcoolului. CE şi parlamentarii iau în calcul extinderea listei pentru a include şi şofatul sub influenţa narcoticelor, utilizarea telefoanelor mobile la volan şi lipsa poliţei de asigurare.

Mai multe controale

Europarlamentarii au mai propus mărirea numărului controalelor privind viteza cu 30% în ţările unde rata mortalităţii în accidente rutiere este peste media UE. Alte propuneri au fost testarea anuală a cel puţin 30% din şoferi în privinţa consumului de alcool.

Mai multe pentru tine:
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul