UPDATE: România la raportul pe justiţie: Atenţie la cine va ocupa posturile după operaţiunile anti-corupţie din vămi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecarea dosarelor de marea corupţie, felul în care Parlamentul României s-a poziţionat în contiunarea cercetării penale în cazurile unor politicieni şi scăderea bugetului ANI sunt principalele critici ale Comisiei Europene în raportul preliminar pe justiţie prezentat astăzi, la Bruxelles. 

Raportul remarcă faptul că procurorii DNA au efectuat anchete penale privind poliţiştii de frontieră şi vameşii care au dus la operaţiuni  anticorupţie de mari proporţii la frontier, operaţiuni care s-au concretizat cu numeroase arestări. “Este foarte important să se furnizeze resursele umane pentru a ocupa posturile vacante în perioada în care se desfăşoară procedurile judiciare care urmează acestor arestări”, se arată în raport.

Criticile din raport

După recomandările Comisiei din vara anului trecut, România şi-a întărit legislaţia pentru a asigura funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. "Totuşi, în aceeaşi perioadă, chiar dacă autorităţile au continuat să îmbunătăţească funcţionarea sistemului judiciar şi cadrul juridic,  Parlamentul a decis  reduceri bugetare importante în ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate din cauza constrâgerilor bugetare generale", menţionează raportul preliminar pe justiţie.

Evaluarea Comisiei Europene menţionează şi faptul că Parlamentul României a împiedicat urmărirea unor acuzaţii de corupţie aduse de un fost ministru.

Alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de contestarea lor în justiţie care a dus ulterior la anularea, de către Curtea Constituţională, a desemnării a patru din membrii Consiliului, au mai spus experţii europeni.

În judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt "nu s-au înregistrat evoluţii importante în instanţă de la ultima evaluare", mai arată raportul Comisiei Europene.

Urmăreşte pe Adevărul Europa reacţiile liderilor de la Bruxelles în legătură cu ultimul raport preliminar al României pe justiţie

România a făcut progrese de la ultimul raport

Ultimul raport interimar al Comisiei Europene, în cadrul Mecanimsului pentru Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie este, în linii generale, pozitiv. Comisia apreciază că România a progresat în reformele justiţiei şi a urmat majoritatea recomandărilor făcute de oficialii europeni după ultima evaluare.

România a adoptat "œLegea Micii Reforme pe Justiţie" - care ajută la rezolvarea mai rapidă a cazurilor juridice, a amendat legea curţii constituţionale şi a continuat să implementeze noi articole codurilor civile şi criminale existente, însă nu înainte de a testa eficacitatea lor.

"În ultimele şase luni, DNA şi-a menţinut recordul convingător la investigarea cazurilor anti-corupţie," scrie raportul. În acest timp, a crescut numărul de condamnări nedefinitive şi sentinţe disuasive şi s-a început implementarea unor strategii anti-corupţie. €œ

Astfel, activitatea DNA, implementarea noilor coduri – penal şi civil, legea ANI, amendamentele privind Curtea Constituţională sunt aspecte la care raportul preliminar pe justiţie al României înregistrează progrese.

Citeşte şi: Comisia Europeană a cerut autorităţilor de la Bucureşti explicaţii despre cazurile de mare corupţie

Ce mai are de făcut România

Răspunsul "constructiv" al României la recomadările Comisiei trebuie, însă, fructificat. Pentru a consolida acest avânt de reforme, România trebuie în continuare să să pregătească noi coduri de lege şi să verifice dacă sistemul judiciar este suficient de pregătit pentru eventualele schimbări. Golurile sistemului judiciar ar fi în "repeziciunea" cu care se rezolvă cazurile, calitatea felului în care operează şi coerentă proceselor legislative.

"Până la următoarea analiză a Comisiei în vara 2011, România ar trebui să se concentreze pe lansarea unei examinări independente a sistemului judiciar, reformarea sistemului de disciplinare pentru magistraţi, rezolvarea cât mai rapidă a proceselor de corupţie la nivel înalt şi consolidarea generală a politicii anti-corupţie," scrie raportul.

Anul trecut, cel mai critic raport pe justiţie

În vara anului trecut, România a avut cel mai critic raport pe justiţie de când se află sub  monitorizarea Comisiei Europene. Acesta s-a referit în special la lipsa de progrese pe judecarea dosarelor de corupţie la nivel înalt.  în special dosarele în care au fost implicaţi membri ai Guvernului sau Parlamentului şi pentru care nu s-a dat nicio decizie în instanţă. 

 Care sunt obiectivele pe care România le are de îndeplinit, în privinţa justiţie, sub monitorizarea Comisiei Europeane: 

1.    Asigurarea unei transparențe și eficiențe sporite a actului de justiție, în special prin consolidarea capacității și a răspunderii Consiliului Superior al Magistraturii. Raportarea și monitorizarea impactului noilor coduri de procedură civilă și de procedură penală.
2.    Înființarea unei agenții de integritate cu responsabilități legate de verificarea averii, a incompatibilităților și a potențialelor conflicte de interese, care să emită hotărâri cu caracter obligatoriu.
3.    Pe baza progreselor înregistrate până în prezent, continuarea realizării unor anchete profesionale și imparțiale în cazul sesizărilor de corupție la nivel înalt.
4.    Adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire și de luptă împotriva corupției, în special la nivelul administrației locale.

Mai multe pentru tine:
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer
Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse
76% dintre români consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte, fundamentate științific, despre produsele fără fum
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”