Ucraina jură să folosească „tot arsenalul“ împotriva separatiştilor din est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, Ucraina a jurat să folosească toate armele pe care le are pentru a opri avansul rebelilor proruşi din estul ţării. Uniunea Europeană avertizează că ultimele violenţe din regiunea separatistă ucraineană încalcă flagrant armistiţiul încheiat la Minsk în luna februarie.

Kievul a acuzat rebelii proruşi din estul ţării că au lansat un nou atac la nord de Mariupol, un oraş-port încă deţinut de forţele guvernamentale care oferă un pod terestru între teritoriile separatiştilor şi peninsula Crimeea, ocupată de ruşi, notează AFP.

Ne vom folosi tot arsenalul şi toate mijloacele pe care le avem pentru a înfrânge inamicul. Nu putem risca viaţa soldaţilor noştri. Rebelii lansau atacuri cu rachete Grad rareori, dar acum se întâmplă în fiecare zi“, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei ucrainene, Vladislav Selezniov.

Un lider insurgent a acuzat armata ucraineană că a tras cu 500 de mortiere şi rachete în direcţia poziţiilor rebele, de luni după-amiază încoace. El a raportat moartea unui membru al miliţiei, dar şi a unui civil, în regiunea Doneţk. „Forţele armate ucrainene şi-au intensificat prezenţa în jurul Mariupol cu alţi 1.000 de soldaţi. Au trimis şi aproximativ 2.000 de soldaţi din Marină pentru a-şi întări poziţiile în jurul Doneţkului“, spune comandantul rebel Eduard Basurin, pe website-ul oficial al separatiştilor.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat în luna mai că în zonă, de partea guvernului luptă aproximativ 50.000 de soldaţi şi voluntari. Rebelii nu au dezvăluit numărul soldaţilor, ei alăturându-se Moscovei în negarea repetată a faptului că aproximativ 9.000 de soldaţi ruşi susţin separatiştii în luptă, notează AFP.

Marea Britanie: „Vom continua să vă stăm alături în faţa agresiunii ruse“

Marţi, secretarul Apărării din Marea Britanie, Michael Fallon, s-a întâlnit cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, la Kiev, înainte de a călători în vestul Ucrainei. „Vom continua să vă stăm alături în faţa agresiunii ruse, în faţa insurgenţei dictată de Rusia şi în faţa terorismului inspirat de Kremlin“, a declarat Fallon la postul de televiuziune Kiev TV.

Conflictul nu s-a stabilit într-unul îngheţat: este chiar aprins“, se pare că ar fi spus secretarul Apărării din Marea Britanie, potrivit biroului de presă al premierului ucrainean.

Fallon va inspecta în vestul Ucrainei modul în care soldaţii britanici antrenează 650 de forţe ucrainene pentru a face faţă războiului modern. Rusia a denumit aceste eforturi occidentale drept provocatoare şi a pus în practică propriile intensificări de trupe de-a lungul graniţei ucrainene.

UE: noua escaladarea a conflictului încalcă armistiţiul de la Minsk

Atacurile din ultima vreme asupra teritoriilor guvernamentale din estul Ucrainei încalcă acordul de pace încheiat la Minsk în februarie, a anunţat marţi Uniunea Europeană.

Noua escaladare a conflictului, rezultatul unor atacuri de azi asupra unor teritorii guvernamentale, încalcă acordurile încheiate la Minsk“, se arată într-un comunicat al Serviciului Extern al UE.

UE a condamnat un atac asupra vehiculelor blindate ce aparţineau Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ce a avut loc duminică, dar şi faptul că membri misiunii au fost prinşi în focul luptelor din Şceastea şi Şirokine. 

Incidentele „au pus în pericol rolul crucial al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE, acela de a urmări şi verifica implementarea acordurilor de la Minsk“, se arată în comunicat.

În ultimele săptămâni, numărul atacurilor asupra observatorilor OSCE a crescut în estul Ucrainei, unde conflictul dintre trupele guvernamentale şi separatiştii proruşi a luat viaţa a aproape 7.000 de oameni până acum.