Trenul simbolic Connecting Europe Express îşi începe călătoria în 26 de ţări. Când va ajunge în România şi în ce gări va putea fi văzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, trenul va ajunge pe 17 septembrie, intrând pe la Giurgiu la ora 9:55, şi va pleca mai departe la ora 10:22.Foto: Twittwer

Trenul Connecting Europe Express, un tren simbolic, va traversa Europa timp de o lună, într-o călătorie ce va debuta în Lisabona, pe data de 2 septembrie, şi se va încheia pe 7 octombrie, la Paris. Trenul va parcurge peste 20.000 de kilometri şi va ajunge şi în România, pe 17 septembrie.

„Connecting Europe Express”, un tren special realizat ca parte a Anului European al Căii Ferate 2021, va ieşi din gara Lisabona pe 2 septembrie. Se va opri în peste 100 de oraşe pe parcursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris pe 7 octombrie. Plecând de la Lisabona şi încheindu-şi călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând preşedinţiile portugheze, slovene şi franceze ale Consiliului UE”, potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană.

„Căile ferate au modelat bogata noastră istorie comună. Transportul feroviar reprezintă însă şi viitorul Europei, este soluţia noastră pentru atenuarea schimbărilor climatice şi stimularea redresării economice în urma pandemiei, pe măsură ce construim un sector al transporturilor neutru din punctul de vedere al carbonului. În săptămânile următoare, Connecting Europe Express va deveni o conferinţă continuă, un laborator şi un forum de dezbatere publică cu privire la modul în care transportul feroviar poate deveni mijlocul de transport de predilecţie, atât pentru călători, cât şi pentru întreprinderi. Vă invităm să-l întâmpinaţi călduros când se va opri într-o gară din apropiere”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

În România, trenul va ajunge pe 17 septembrie, intrând pe la Giurgiu la ora 9:55, şi va pleca mai departe la ora 10:22.

Mersul trenul la noi în România

  • Bucureşti: sosire 17 septembrie, ora 12:21 plecare -18 septembrie, ora 7.50,
  • Braşov-  sosire 18 septembrie, ora 10:08, plecare -18 septembrie, ora 10:53,
  • Sibiu - sosire 18 septembrie, ora 13:32, plecare -18 septembrie, ora 14:32,
  • Copşa Mică - sosire 18 septembrie, ora 15:20, plecare -18 septembrie, ora 15:41,
  • Cluj Napoca - sosire 18 septembrie, ora 18:23, plecare -18 septembrie, ora 18:53,
  • Oradea - sosire 18 septembrie, ora 21:21, plecare -18 septembrie, ora 22:16,
  • Arad - sosire 19 septembrie, ora 0:24, plecare -19 septembrie, ora 8:08

Trenul va ajunge apoi la ora 8:20 la Curtici şi va ieşi din ţară la ora 8:41, conform hărţii interactive. 

De-a lungul călătoriei, sunt prevăzute diverse evenimente pentru a întâmpina trenul în gările în care se va opri în Europa.

Persoanele pasionate de căile ferate vor putea urmări, de asemenea, dezbaterile care vor avea loc la bord, precum şi conferinţele privind politica UE în domeniul infrastructurii şi rolul reţelei transeuropene de transport, care vor fi transmise în direct pe site-ul web al evenimentului de la Lisabona, Bucureşti, Berlin şi Bettembourg.

Connecting Europe Express cuprinde trei trenuri

Conectarea Europei Express a fost posibilă de partenerii din sectorul feroviar european şi instituţiile de la nivelul UE, naţional şi local care şi-au unit forţele. Datorită lăţimilor diferite ale şinelor din Europa, Connecting Europe Express va cuprinde, în realitate, trei trenuri - trenul iberic, trenul standard şi trenul baltic - care se vor întâlni de-a lungul rutei. Proiectul aminteşte lipsa de interoperabilitate între unele părţi ale reţelei feroviare europene, dar va demonstra, de asemenea, cooperarea foarte bună între întreprinderile feroviare şi administratorii de infrastructură.

Vagoanele au fost furnizate de diferite companii feroviare europene

Unul dintre ele, oferit  de MAV (Ungaria), va găzdui o expoziţie mobilă organizată de Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) şi întreprinderea comună Shift2Rail. Acesta va prezenta numeroasele tehnologii şi inovaţii existente care îmbunătăţesc experienţa feroviară şi va arăta cum UE sprijină proiectele de infrastructură. Un vagon de conferinţă (furnizat de SNCF, Franţa), două  standard (DB, Germania şi SBB, Elveţia), un vagon unde se va putea lua masa (FS, Italia) şi un vagon de dormit (ÖBB, Austria) vor completa trenul standard. Trenul iberic care călătoreşte între Portugalia şi Spania a fost furnizat de operatorul spaniol Renfe, în timp ce LTG lituanian operează trenul baltic.

În contextul pandemiei în curs, siguranţa a fost prioritizată în organizarea tuturor activităţilor din jurul Connecting Europe Express. Unele evenimente vor fi transmise în direct, iar pasionaţii de trenuri sunt încurajaţi să primească trenul în anumite staţii.

Connecting Europe Express este rezultatul unei cooperări unice între Comisia Europeană şi Comunitatea Companiilor Europene de Căi Ferate şi Infrastructură (CER), operatorii feroviari europeni, administratorii de infrastructură şi numeroşi alţi parteneri la nivel european şi local.