Rusia a lansat au atac aerian masiv cu drone Shahed după ce Putin a propus negocieri directe cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a lansat un atac masiv cu drone kamikaze asupra Ucrainei la doar câteva ore după ce a propus discuții de pace directe cu Kievul, relatează The Sun. Rusia a reluat atacurile cu aceste drone după ce le-a întrerupt între 8 și 11 mai, perioada în care a anunțat unilateral un armistițiu, relatează presa ucraineană.

Rusia a reluat atacurile cu drone Shahed după încheierea armistițiului unilateral FOTO Arhivă

Loviturile aeriene au venit imediat după ce liderul de la Kremlin a respins ceea ce numește „ultimatum” de încetare a focului de 30 de zile din partea aliaților europeni ai Ucrainei, care au promis noi sancțiuni împotriva Rusiei în cazul unui refuz. Europenii au dat asigurări că acţionează concertat cu SUA, potrivit AFP.

Explozii au zguduit Kievul, Jitomir, Donețk și Mikolaiv în primele ore ale dimineții de duminică, vizând ținte civile și situri militare.

Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a raportat atacuri cu 108 drone de tip Shahed și drone-momeală după ora 2 dimineața.

„60 de drone de atac au fost doborâte, în timp ce 41 de imitații s-au pierdut «fără consecințe negative»”, a adăugat acesta.

Au fost lovite obiective din Odesa şi Nikolaev (sud), Doneţk (est) şi Jitomir (centru), conform postului de televiziune ucrainean Kanal24 Ukraine.

Mecanicul unui tren civil de marfă a fost rănit în urma unui atac cu dronă asupra infrastructurii feroviare din regiunea Doneţk (est), au anunţat Căile ferate ucrainene.

„Propunerile de armistiţiu sunt ignorate, atacurile ostile asupra infrastructurii feroviare (...) continuă", a declarat compania ucraineană de căi ferate, Ukrzaliznîţia, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Lansările au avut loc imediat după o conferință de presă de la Moscova, la ora 1 dimineața, în care Putin a respins un armistițiu de o lună, dar insistând că Rusia este pregătită să reia discuțiile de pace directe cu Kievul la Istanbul, joi.

Consilierul pe probleme de politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, a declarat duminică că discuțiile vor lua în calcul situația de pe câmpul de luptă, precum și „evoluţiile discuţiilor din 2022”, a relatat agenția de știri Interfax.

Volodimir Zelenski i-a cerut duminică lui Putin să accepte un armistițiu până luni pentru a da astfel startul negocierilor de pace din această săptămână.

„Este un semn bun că rușii se gândesc în sfârșit să pună capăt războiului. Toată lumea așteaptă asta de foarte multă vreme. Și primul pas către sfârșitul autentic al războiului este un armistițiu. Nu are rost să continuăm măcelul nici măcar o zi. Ne așteptăm ca Rusia să confirme un armistițiu – complet, durabil și fiabil – începând de mâine, 12 mai, iar Ucraina este pregătită să îl pună în aplicare.”

Explozii la Kiev

Vladmir Putin a pus capăt duminică unui armistițiu scurt și unilateral printr-un brutal atac aerian nocturn - locuitorii Kievului fiind treziți de explozii și sirene.

„Se aud explozii de la drone Shahed în Kiev, se aud lansările”, a spus o localnică, Olena.

„Aeroportul este la mai puțin de doi kilometri... se aude cum încearcă să doboare dronele.”

În regiunea Kiev, un pensionar în vârstă de 70 de ani a fost rănit în atac, pe fondul afirmațiilor ruse că o bază aeriană ar fi fost vizată.

Bombe rusești au lovit și orașul Mikolaiv, iar explozii au fost raportate și în Donețk și Jitomir.

Presiuni asupra Rusiei să încheie un armistițiu

Cel mai recent act de agresivitate al lui Putin a venit după ce liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Poloniei, reuniți la Kiev i-au dat un ultimatum de 24 de ore pentru a accepta un armistițiu de 30 de zile.

Aceștia au avertizat că Rusia va fi lovită de sancțiuni mult mai aspre- inclusiv asupra exporturilor sale de petrol și a băncilor - iar Occidentul va intensifica livrările de arme către Ucraina.

„Toți, împreună cu SUA, îl somăm pe Putin”, a declarat premierul britanic Keir Starmer.

El a declarat că este timpul să „câștigem bătălia pentru pace” și a promis că Ucraina va fi „înarmată până în dinți” dacă Putin refuză să se conformeze.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat cu prudență oferta de pace a lui Putin ca fiind „un prim pas, dar insuficient”, adăugând: „Un armistițiu necondiționat nu trebuie să fie precedat de negocieri”.

„[Putin] caută o rampă de ieșire, dar tot vrea să câștige timp.”

Președintele Donald Trump a fost, de asemenea, implicat în discuția cu liderii europeni prin telefon.

Sursele spun că discuția a fost caldă și că Trump a susținut planul european pe deplin.

Ulterior, el a scris: „O zi potențial măreață pentru Rusia și Ucraina ! Gândiți-vă la sutele de mii de vieți care vor fi salvate, pe măsură ce această «baie de sânge» necontenită, sperăm, se va termina.”

„Va fi o LUME cu totul nouă și mult mai bună. Voi continua să lucrez cu ambele părți pentru a mă asigura că se va întâmpla. SUA vrea să se concentreze, în schimb, pe Reconstrucție și Comerț. Urmează o săptămână IMPORTANTĂ!”

Pace cu Putin?

Putin a susținut că Rusia ia în calcul cu seriozitate discuțiile, deși continuă să bombardeze Ucraina.

„Suntem dedicați unor negocieri serioase cu Ucraina”, a spus el.

„Nu excludem faptul că, în timpul acestor negocieri, va fi posibil să se convină asupra unor noi armistiții, asupra unui nou acord de încetare a focului.”

Dar, în același timp, el a acuzat Ucraina și Occidentul că nu încearcă decât să prelungească războiul și să se înarmeze.

„Propunerea noastră este, cum se spune, pe masă”, a adăugat el.

„Decizia aparține acum autorităților ucrainene și curatorilor lor [occidentali], care, aparent ghidați de ambițiile lor politice personale... vor să continue războiul cu Rusia prin intermediul naționaliștilor ucraineni.”

Între timp, Dmitri Rogozin, prietenul lui Putin, a declarat: „Reverențele s-au terminat. Munca obișnuită de luptă a început”.

El a postat un videoclip în care glorifica atacurile rusești asupra Ucrainei, lăudându-se că acestea aveau ca scop distrugerea „infanteriei inamice care se ascunde în centura forestieră nocturnă”.

Strategia lui Putin pare a fi gândită pentru a-l prinde în capcană pe Zelenski - făcând oferta de a negocia în timp ce continuă să lanseze bombardamente.

Dacă Ucraina refuză, Moscova va susține că Kievul vrea război.

Dar dacă acceptă, o vor face sub amenințarea atacurilor, Putin arătând deja clar că nu va renunța la condițiile care ar putea lăsa Ucraina expusă unor viitoare atacuri.

Putin a insistat: „Propunem reluarea negocierilor încă de joi, la Istanbul”.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că, în urma acestor negocieri, a fost pregătit un proiect comun de document... dar, la insistențele Occidentului, acesta a fost aruncat la gunoi.”

Oficialii ucraineni au acuzat Moscova că a încălcat propriul armistițiu din Ziua Victoriei în Europa prin atacuri continue în ultimele zile - chiar înainte de atacul cu drone la scară largă de duminică.

Avertismente din partea serviciilor secrete americane

Serviciile secrete americane au avertizat că Putin ar putea lansa un „atac aerian masiv” asupra Kievului săptămâna aceasta, în timp ce Rusia intenționează să închidă spațiul aerian de deasupra poligonului său de testare a rachetelor Kapustin Iar luni dimineață – alimentând temeri privind noi escaladări ale tensiunilor.

Ambasada Statelor Unite în Ucraina a emis o alertă de securitate, avertizând cetățenii americani cu privire la potențiale atacuri aeriene rusești care ar putea avea loc „oricând în următoarele zile”, conform unui anunț publicat pe site-ul oficial al ambasadei pe 9 mai.

„Ambasada a primit informații privind un potențial atac aerian semnificativ”, se arată în comunicat, care a îndemnat cetățenii americani să „fie pregătiți să se adăpostească imediat în cazul în care este anunțată o alertă aeriană”.

Acest avertisment vine în urma unor alerte similare emise de misiunea diplomatică a SUA pe 8 decembrie 2024 și pe 20 noiembrie. Alerta din noiembrie a precedat un atac cu rachetă rusească „Oreșnik” asupra Dnipro în ziua următoare.