România acceptă regulile bugetare ale UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a intrat în pactul EuroPlus, format din statele UE din zona euro şi cele care nu au aderat la moneda unică şi acceptă regulile europene pentru stabilitate economică, a anunţat la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu. 

„Ceea ce am făcut noi în România în 2010 sunt obiective ale pactului EuroPlus. Deci cred că acest pact nu a făcut decât să dea o confirmare că nu s-a greşit în abordarea politicilor Guvernului României", susţine şeful statului.

Aderarea la acest pact, o extensie a celui de competitivitate propus iniţial de Germania şi Franţa înseamnă însă respectarea unor reguli ale Europei şi restricţii bugetare pentru care "fiecare şef de stat sau guvern îşi va asuma angajamente naţionale", a stabilit ieri Consiliul European.  Unul dintre obiectivele acestui pact este legat de stimularea competitivităţii. Băsescu susţine că Guvernul României a pus, la acest capitol, costul muncii în raport cu productivitatea încă de anul trecut.

Consiliul a stabilit ieri că salariile trebuie să fie în acord cu productivitatea iar acest lucru va fi atent monitorizat pe fiecare sector în parte: producţie, servicii, comercial. De asemenea, fiecare stat care a aderat la pact trebuie să se asigure că stabilirea salariilor în sectorul public susţine eforturile de competitivitate din cel privat. Alte obiective sunt reducerea birocraţiei şi îmbunătăţirea educaţiei. "La cercetare recunoaştem că nu am reuşit să facem mare lucru", a adăugat Băsescu.

Muncă rentabilă şi pensii

Stimularea angajării forţei de muncă este o altă condiţie a pactului. "Nimic mai actual decât adoptarea noului Cod al muncii, care se încadrează perfect în conceptul de flexisecuritate", a dat Băsescu asigurări.  Consiliul a decis însă şi susţinerea unor reforme fiscale prima condiţie referindu-se la scăderea impozitelor pe muncă. O condiţie-cheie a UE este sustenabilitatea finanţelor publice.

Ceea ce înseamnă că ţările membre trebuie să aibă sisteme de pensii, de sănătate şi de prestaţii sociale pe care să le poată susţine. Fiecărei ţări i se cere să adapteze sistemele de pensii la situaţia demografică, în special la speranţa de viaţă sau să crească rata de participare la sistem.

A patra provocare pentru membrele Pactului EuroPlus este stabilitatea financiară: impozitarea directă rămâne competenţă naţională, dar legile pentru situaţiile de criză bancară de exemplu trebuie coordonate la nivel comunitar. Mecanismul european de stabilitate va fi instituit de la 1 ianuarie 2013 şi va deveni funcţional în iunie 2013.  

Mai multe pentru tine:
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”
De la 1 septembrie se va modifica plafonul peste care se impozitează pensiile. Marcel Ciolacu: „Nivelul de trai s-a scumpit“
Șarpe uriaș descoperit într-un parc din orașul Simeria. Speriați, oamenii au sunat la 112
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Un adolescent și-a falsificat buletinul pentru o petrece noapte într-un club din Brașov. Ce l-a dat de gol
Surse: Jennifer Lopez și Ben Affleck au divorțat. Ce a răspuns artista când a fost întrebată de divorț / Actorul nu mai poartă verigheta
Cântăreața Nicole Cherry nu mai face nuntă în străinătate cu Florin Popa: „Mi-ar fi plăcut Italia” VIDEO
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
„Dare to Learn” aduce România pe harta mondială a educației. Zack Kass, Sugatra Mitra, Cami Anderson și Vicky Colbert vor dezvălui profesorilor și specialiștilor în HR, managerilor și antreprenorilor secretele metodelor de învățare
Sora lui Culiță Sterp îi dă replica Marei Bănică: „Ca să vorbești așa trebuie să fii ultima...să nu zic ce. Să îți fie rușine”
Poliția Română și Parchetul General, pe urmele evazioniștilor: peste150 de percheziții pentru combaterea infracțiunilor economice VIDEO