Români abandonaţi la morga Institutului de Medicină Legală din Castellon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vin în Spania pentru a munci şi a trimite bani acasă, însă, din păcate, unii îşi pierd viaţa în încercarea de a trăi mai bine. Repatrierea corpului se poate face doar cu

Românii vin în Spania pentru a munci şi a trimite bani acasă, însă, din păcate, unii îşi pierd viaţa în încercarea de a trăi mai bine. Repatrierea corpului se poate face doar cu avionul şi într-un sicriu special (de plumb) care costă în jur de 3 000 de euro. Preţul ridicat este motivul pentru care mulţi români decedaţi în Spania sunt abandonaţi de către familiile lor în spitalele din această ţară.

În Castellon, provincie care numără aproximativ 80 000 de compatrioţi, se înregistrează o medie de trei decese pe lună în rândul populaţiei de naţionalitate română. De multe ori, corpurile nu sunt revendicate de către rude sau acestea se află în imposibilitatea de a plăti o sumă aşa de mare pentru repatriere.

" Este vorba despre persoane care încetează din viaţă în afara spitalului în diferite accidente de muncă sau din cauze violente şi pe care, uneori, este imposibil să-i identificăm deoarece nu au asupra lor niciun document" spune Mercedes Bermejo, şefa Cabinetului de Patologie din cadrul Institutului de Medicină Legală a Spitalului Central din Castellon."

Problemele apar după realizarea autopsiei, când nimeni nu revendică aceste corpuri sau, chiar dacă se dă de urma familiilor, acestea nu dispun de banii necesari pentru repatrierea persoanei decedate"completează Mercedes Bermejo. Astfel, românii rămân mai multe zile, uneori chiar luni, în morga institutului.

"Noi îi ţinem 20 de zile. Dacă în acest timp nu revendică nimeni corpul, anunţăm Serviciul Social al primăriei oraşului unde a fost găsit cadavrul, care trebuie să se ocupe de înmormântare. Toate aceste formalităţi pot dura până la trei luni, timp în care corpul este ţinut la Institutul de Medicină Legală. Au existat situaţii în care am fost nevoiţi să îi ţinem chiar şi un an; nimeni nu s-a interesat de soarta lor", adaugă Mercedes.

De cele mai multe ori răspunsul din partea primăriilor întârzie, iar asociaţiile de români din provincie, după părerea şefei Cabinetului de Patologie, ar trebui să se implice mai mult în aceste probleme.

Asociaţiile nu dispun de fonduri pentru repatrierea persoanelor decedate

Asociaţia Imigranţilor din Ţările de Est (AIPE) este colapsată din cauza numărului mare al persoanelor care vin pentru a cere ajutor financiar în cazuri de deces şi repatriere.

"Doar în ultimele şase zile la asociaţie au venit patru familii de români care solicitau bani pentru repatrierea celor decedaţi sau grav bolnavi", spune Angela Placsintar, Preşedinta AIPE. "Oamenii trebuie să înţeleagă că noi nu putem face nimic în acest sens deoarece nu avem fonduri pentru aceste situaţii. Doar în ultima săptămână ar fi trebuit să oferim cel puţin 12 000 de euro pentru ajutorul de repatriere solicitat, iar asociaţia nu are aceşti bani" completează Angela.

Singura soluţie în aceste cazuri, din punctul de vedere al Preşedintei AIPE, este ca oamenii să se informeze cum să-şi facă o asigurare de repatriere. Preţul unei asemenea asigurări variază între 8-15 euro pe lună.

"Conform legislaţiei în vigoare, statul român îşi asumă responsabilitatea cheltuielilor de repatriere doar în cazuri excepţionale, cum ar fi victimele unei catastrofe naturale sau ale unui atac terorist", adaugă Angela.

În ultima săptămână au decedat în Castellon doi români, unul dintre ei fiind găsit asfixiat într-o fântână părăsită din localitatea Cabanes. La faţa locului s-au deplasat echipe ale Poliţiei şi ale Corpului de Pompieri din Oropesa del Mar. Se pare că românul, în vârstă de 36 de ani, ieşise la plimbare cu câinele său. Patrupedul a căzut într-un puţ adânc de 5 metri, iar omul, în încercarea de a-l salva, şi-a pierdut viaţa.

În cazul unui deces, defunctul poate fi înmormântat în oraşul de rezidenţă de către o rudă, doar dacă a figurat în registrele primăriei. Numai după cinci ani, familia poate solicita deshumarea corpului în vederea repatrierii.