Jumătate din imigranţii care îşi încearcă norocul în Germania se întorc acasă după câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel, la un centru de imigranţi FOTO Getty Images

Germania a devenit principalul punct de atracţie pentru noul val de imigranţi care vin din Europa de Sud, scrie cotidianul spaniol „ABC”. În 2012, numărul imigranţilor a atins un nivel record - 1.081.000 de persoane -, cea mai mare cifră din 1995 încoace. Pe de altă parte, numărul plecărilor după o scurtă şedere este la fel de mare: 579.000 de străini în ultimul an.

Pentru a cunoaşte caracteristicile, experienţele şi dificultăţile pe care le au noii imigranţi care vin din Europa de Sud, a fost lansat primul sondaj pe această temă disponibil pe Internet, scrie ziarul spaniol.

Între 2001 şi 2012, din Italia au ajuns în Germania 72.000 de persoane, din Grecia, 66.000 şi din Spania, 49.000 de persoane.

Este vorba de o imigraţie foarte diferită de cea care a avut loc între sudul şi nordul Europei, în anii 70 ai secolului XX, şi care deocamdată nu este prea cunoscută. Cum sunt noii imigranţi? Ce studii au? Ce dificultăţi întâmpină în ţările spre care se îndreaptă? De ce greutăţi se lovesc la intrarea pe piaţa muncii? Care le sunt planurile pe termen mediu sau lung, vor să rămână acolo definitiv sau se gândesc să se întoarcă?

Chestionarul rămâne deschis până la 30 iunie pentru toţi imigranţii sau persoanele strămutate care doresc să-l completeze. Sondajul face parte dintr-un proiect de cercetare, fără scopuri profitabile, menit să ducă la înţelegerea actualei crize care a afectat migraţia şi mobilitatea în ansamblul Uniunii Europene şi din Europa spre alte continente.

Investigaţia este condusă de Real Instituto Elcano, Institutul Universitar European din Florenţa, de Trinity College din Dublin şi de Universitatea Tehnică din Lisabona.