Încălzirea globală încinge spiritele la conferinţa ONU de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană şi Australia au intrat într-un război al declaraţiilor pe tema încălzirii globale, la conferinţa ONU ce se desfăşoară în aceste zile la Bruxelles. Canberra a somat

Uniunea Europeană şi Australia au intrat într-un război al declaraţiilor pe tema încălzirii globale, la conferinţa ONU ce se desfăşoară în aceste zile la Bruxelles. Canberra a somat Bruxelles-ul să se ridice la înălţimea promisiunilor, înainte de a spune altora ce au de făcut. "Suntem criticaţi de UE pentru că nu am semnat protocolul Kyoto şi totuşi marea parte a ţărilor în numele cărora suntem criticaţi sunt departe de a atinge obiectivele fixate de Kyoto şi chiar sunt în urma Australiei din acest punct de vedere", a declarat premierul australian John Howard, ca reacţie la comentariile făcute de comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas. Dimas a criticat Australia şi SUA pentru că nu au ratificat protocolul din 1997, afirmând că "trufia politică" este motivul. "Dacă aţi dori să impulsionaţi negocierile internaţionale, aţi face acest lucru", a spus comisarul, adresându-se delegaţiei australiene.

UE doreşte ca ţările industrializate să reducă emisiile de CO2 cu 30% până în 2020, faţă de 1990. Totuşi, potrivit liderului australian, 12 ţări ale UE nu pot atinge ţintele fixate de Kyoto, criticile fiind direcţionate către Portugalia, Danemarca, Irlanda, Spania şi Italia. Europa nu a redus emisiile în 2006 Cifrele date publicităţii de Comisia Europeană arată că, pe parcursul lui 2006, emisiile de gaze de seră au crescut cu 1-1,5%. Datele se referă la cei mai mari poluatori din 22 de ţări, responsabili pentru circa 93% din emisii. Statisticile sugerează că UE este prea generoasă cu acordarea permiselor de emitere a CO2. "Sistemul de reducere a emisiilor funcţionează mai mult ca o sită decât ca un baraj", a apreciat un purtător de cuvânt al liberal-democraţilor din Parlamentul European. Bruxelles, care a strâns şurubul în cazul a 15 din 18 cote propuse, estimează că planul se va dovedi eficient în cea de-a doua etapă a lui, 2008-2012.

Numai Franţei, Sloveniei şi Marii Britanii li s-a permis să păstreze cotele pe care le-au propus pentru perioada ce urmează până în 2012.

La conferinţă participă 285 delegaţi din 124 de ţări.