Franţa intenţionează să introducă obligativitatea a 11 vaccinuri pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru al Sănătăţii francez intenţionează să crească numărul vaccinurilor obligatorii de la trei la 11 şi nu mai lasă, astfel, această decizie la latitudinea părinţilor. Cele 11 vaccinuri obligatorii vor fi gratuite.

În acest moment, doar trei vaccinuri pentru copii sunt obligatorii conform legii în Franţa: cele împotriva difteriei, poliomielitei şi cel antitetanos.

Noul ministru al sănătăţii, Agnes Buzyn, a afirmat că acest fapt reprezintă „o reală problemă de sănătate publică”.

Aceasta intenţionează să extindă numărul vaccinurilor obligatorii la 11 pentru a include imunizări împotriva rujeolei, hepatitei B, meningitei C, rubeolei, oreionului şi a tusei convulsive.

În prezent aceste vaccinuri sunt doar recomandate de către autorităţi, decizia finală asupra vaccinării revenindu-le părinţilor, părinţi care deseori se lasă convinşi fie de pseudo-teorii cu privire la inutilitatea acestor vaccinuri sau de ştiri ce amplifică riscurile de sănătate a anumitor vaccinuri.

„Acest sistem dublu este prezent doar în Franţa şi, în acest moment, reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică”, a declarat ministrul cotidianului Le Parisien.

Aceasta a exemplificat una dintre aceste probleme, ca fiind reapariţia cazurilor de pojar şi rujeolă, care, în ultima decadă, a dus la decesul a 10 copii în Franţa.

„Avem aceeaşi problemă şi cu meningita. Nu putem accepta ca un adolescent de 15 ani să moară doar pentru că nu a fost vaccinat”, a afirmat noul ministru.

Acest anunţ vine la doar o lună după ce Italia a introdus o lege prin care a introdus obligativitatea vaccinării copiilor împotriva a 12 maladii. Refuzul inoculării este penalizat cu amendă.

În reacţie la această lege controversată, expertul în boli infecţioase, Alberto Giubilini, a declarat că guvernul a acţionat justificat în a obliga părinţii să-şi vaccineze copii.

„Beneficiile vaccinării în materie de protecţie împotriva bolilor infecţioase depăşeşte costul şi riscurile vaccinării. De exemplu, Organizaţia Mondială de Sănătate estimează că între anii 2000 şi 2015, vaccinul împotriva pojarului şi rujeolei a salvat peste 20 de milioane de vieţi”, a declarat acesta.

Fără îndoială, planul ministrului francez nu va fi acceptat de toată lumea. „Imediat introducem în discuţie obligativitatea vaccinării, ne trezim cu o furtună publică de opinii”, a declarat profesorul Alain Fischer, preşedintele unei organizaţii ce promovează vaccinarea.

„Din păcate nu există alte soluţii pentru a combate creşterea îmbolnăvirilor în rândul copiilor. Este un rău pe termen scurt pentru un bun pe termen lung”, a concluzionat acesta.