Fostul preşedinte grec Karolos Papoulias a murit la vârsta de 92 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto News

Veteranul grec al politicii, Karolos Papoulias, preşedinte în toiul crizei economice din 2008-2009, a murit duminică la vârsta de 92 de ani, anunţă preşedinţia greacă, relatează AFP.

„Cu tristeţe, îi adresăm ultimul salut lui Karolos Papoulias”, anunţă într-un comunicat preşedinta greacă Katerina Sakellaropoulou.

„El a onorat prin etica şi comportamentul său cea mai înaltă instituţie a statului, apărând viguros coeziunea socială şi unitatea naţională”, afirmă ea.

Provenit din rândul Partidului Socialst (PASOK), Karolos Papoulias a fost ales prima oară în 2005, după care a fost reales în al doilea mandat de cinci ani în 2010, la începutul crizei greceşti, care a aruncat ţara în cea mai gravă perioadă politică şi economică dn ultimele decenii.

El s-a confruntat apoi cu furia grecilor, iar popularitatea sa a primit o lovitură din cauza susţinerii austerităţii dictate de Ununea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În octombrie 2012, Grecia era pradă a unor datorii şi salarii tăiate.

Manifestanţi au blocat o defilare naţională, la Salonic, şi au scandat „trădător” la trecerea preşedintelui Papoulias, atunci în vârstă de 83 de ani.

Înainte de a pleca de la paradă, supărat, Papoulias le-a spus criticilor săi că „ne-am bătut pentru Grecia. Am fost un combatant al Rezistenţei la 15 ani, luptând împotriva nazismului şi germanilor”, a spus şeful statului elen, al cărui tată era ofiţer de rang superior în armată şi a luptat pentru Grecia.

Karolos Papoulias a fost unul dintre primii politicieni care a renunţat la salariu, în semn de solidaritate „cu sacrificiile poporului”.

Născut la Ioannina, în Epir (nord-vest), la 4 iunie 1929, el a fost activ în Rezistanţa antinazistă din 1942 în 1944, pe când era doar un adolescent.

După ce studiază dreptul la Atena, Milano (Italia) şi Koln (Germania), el devine avocat în 1963, o profesie pe care o practică până în 1981, când este numit secretar de stat la Ministerul de Externe de către Andreas Papandreou.

În adolescenţă era un atlet de nivel înalt, campion naţional la săritura cu prăjina şi membru al echipei naţionale de volei.

În tmpul dictaturii coloniilor (1967-1974), se exilează în Germania şi devine unul dintre cofondatorii Mişcării Socialiste Panhelenice (PASOK), condusă de către Andreas Papandreou.

Deputat în perioada 1977-2000, el a fost în două rânduri ministru de Externe în guverne socialiste (1985-1989 şi 1993-1996) şi a condus politica proarabă şi prosârbă a PASOK în timpul Războiului din Iugoslavia, în anii '90.