Extrema dreaptă a câştigat teren în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele populiste au împreună aproape 30 de procente şi se gândesc deja la guvernare

Austriecii au taxat circul politic al social-democraţilor şi al conservatorilor, cele două formaţiuni obţinând pentru prima dată mai puţin de 30% fiecare.

De degringolada prin care trec Partidul Social-Democrat (SPÖ) şi Partidul Popular Austriac (ÖVP) au profitat din plin partidele extremiste de dreapta  - Partidul Libertăţii (FPÖ) şi Alianţa pentru Viitorul Austriei (BZÖ). În timp ce social-democraţii sunt pentru prima dată sub pragul de 30% (29,7%), conservatorii – cu 25,6% - au înregistrat cel mai slab scor din istoria partidului. În schimb, Partidul Libertăţii (18%) şi Alianţa pentru Viitorul Austriei (11%) au avut o ascensiune surprinzătoare comparativ cu precedentele alegeri. Cu 9,8%, Partidul Ecologist poate fi luat în calcul pentru formarea viitoarei coaliţii.

Învingătorii, învinşi

Victoria a fost una amară pentru SPÖ şi pentru posibilul cancelar Wener Faymann. Procentul obţinut nu le permite social-democraţilor să guverneze singuri, iar o nouă coaliţie cu ÖVP este privită cu neîncredere de către austrieci, alegerile anticipate fiind declanşate tocmai din cauza divergenţelor dintre cele două formaţiuni.

Potrivit analiştilor, singura variantă convenabilă ar fi un guvern minoritar susţinut în Consiliul Naţional de ecologişti şi de extremiştii de dreapta.

 Chiar dacă Jörg Haider, liderul BZÖ, şi Heinz-Christian Strache, preşedintele FPÖ, au devenit din prieteni „inamici de moarte“, nu este exclus ca ÖVP să încerce închegarea unei coaliţii cu cele două formaţiuni. De altfel, conform unui sondaj realizat de cotidianul „Die Presse“, 43% din austrieci ar dori o coaliţie între social-democraţi şi extremiştii lui Strache.

Tinerii au votat cu populiştii

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul GfK, 43% din tinerii care s-au prezentat la urne au votat fie cu FPÖ, fie cu BZÖ, partide care au atras şi clasele mai puţin favorizate. 60% din cei care au votat cu Partidul Libertăţii au fost atraşi de politica acestuia faţă de imigranţi, în timp ce Alianţa pentru Viitorul Austriei îşi datorează succesul personalităţii lui Jörg Haider. Un alt amănunt semnificativ este acela că mulţi dintre simpatizanţii marilor partide au migrat spre partidele populiste, care au obţinut multe voturi şi din partea indecişilor.

Îngrijorare la Bruxelles

Succesul extremiştilor de dreapta a produs îngrijorare la Bruxelles, care se teme de o repetare a scenariului din 2000. Atunci FPÖ, condus de Jörg Haider, a fost cooptat la guvernare, fapt ce a dus la izolarea Austriei în cadrul UE. “Suntem îngrijoraţi de ascensiunea unor partide care promovează ura faţă de străini şi denunţă Holocaustul”, potrivit MAE israelian. ;

Sunt gata să-mi asum răspunderea guvernării Austriei, dacă poporul austriac doreşte acest lucru. Ce este posibil în Italia, poate fi şi în Austria


Jörg Haider, liderul BZÖ