Dezvăluirile unui fost deţinut musulman despre radicalizările din închisorile britanice: „Regina este duşmanul islamului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii britanici în domeniul securităţii cer o reconsiderare a pericolului radicalizarii în închisorile din Marea Britanie după ce un fost deţinut a relatat pentru The Times că a fost recrutat de un fundamentalist islamic condamnat pentru terorism şi că în spatele gratiilor aveau loc judecăţi în baza legii Sharia.

Un tânăr musulman cunoscut ca Jack a dezvăluit pentru The Times citat de Daily Mail că în timpul detenţiei la HMP Woodhill, Milton Keys l-a cunoscut pe condamnatul pentru terorism Brusthom Ziamani şi împreună cu acesta şi un alt deţinut, a participat la aplicarea de pedepse (bătăi) pentru musulmanii care nu respectau credinţa islamică.

Mai mult, acest deţinut, condamnat pentru crimă, i-a dat lecţii tânărului şi i-a spus că Regina este un duşman al islamului cu care trebuie luptat până la moarte.

M, cum l-a numit în dezvăluirile sale Jack, a adus doi colegi de închisoare în faţa „curţii” pentru a fi nesocotit Ramadanul,: „Ieri seară, aţi fost prinşi de fraţi consumând alcool. Dovezile care vă inculpă sunt covârşitoare: vă găsim vinovaţi deşi voi declaraţi contrariul”.

Drept urmare tribunalul constituit de cei trei a căzut de acord să fie pedepsiţi. În urma bătăilor primite „cel mai firav dintre ei s-a ales cu un ochi atât de umflat că nu-l mai putea deschide, astfel că l-am obligat să spună gărzilor că a căzut pe scări”, spune Jack mărturisind că li s-a alăturat întrucât a ajuns să creadă în ce proclamau, dar şi pentru că îi era teamă de ei.

Declaraţiile lui vin în contextul în care autorităţile au deschis o anchetă în cazul atacatorului de la London Bridge care a fost eliberat fără condiţii stricte de supraveghere după ce a executat jumătate din sentinţa de 16 ani pentru terorism  – Comisia de eliberări condiţionate nu a evaluat măsura în care reprezintă un pericol public.

Tânărul a spus că Ziamani, adept al predicatorului extremist Anjem Choudary şi al grupării sale, avea înregistrări ale unor cuvântări ale ideologului Al-Qaeda, Anwar al-Awlaki.

Fostul deţinut a mai spus că colegii săi l-au contactat după eliberare şi i-au propus ajutor pentru a merge în Siria. Tânărul însă a „ales să renunţe la acea viaţă”, a căutat consiliere spirituală şi a revenit la a fi un practicant musulman paşnic.

Ministrul justiţiei, Robert Buckland a declarat că dezvăluirile sunt „alarmante”, dar a subliniat că în ultimii patru ani s-au făcut multe eforturi pentru a reduce „efectele maligne ale extremismului din închisori”.

Profesorul Ian Acheson, care în 2016 a făcut o evaluare a extremismului din închisori, a descris fundamentalismul islamic ca „o problemă tot mai mare”, el propunând şi anumite măsuri – care nu au găsit însă un teren de răspuns.

Acheson spune că relatările lui Jack arată că închisorile şi comisiile de eliberare condiţionată „nu au capacitatea de a gestiona ameninţări serioase la adresa securităţii noastre naţionale”, el denunţând faptul că autorităţile nu sunt dispuse să vadă ameninţarea şi să acţioneze.

„Solicit guvernului să revină la recomandările făcute de mine pentru a începe să recunoască capacităţile reale de contracarare a extremismului. Dacă închisorile nu se pot ridica la înălţimea sarcinii de a gestiona asemenea riscuri letale ar trebui să lase în seama altcuiva o atare responsabilitate”, a spus el.

Richard Walton, fostul şef al Comandamentului pentru contraterorism al Scotland Yard „Ministrul Justiţiei ar trebuie să reconsidere problema radicalizării în închisori în contextul celui mai recent atac. O reevaluare cuprinzătoare şi transparentă e necesară în acest moment –şi trebuie luate măsurile care se împun”.

„Nu e deloc surprinzător că radicalizările rămân o provocare, având în vedere succesele înregistrate în ultimii ani în privinţa condamnării a unui număr mare de terorişti islamici care plănuiseră atacuri în UK şi peste hotare.

Este regretabil, dar se întâmplă destul de des ca investigaţiile contrateroriste sub acoperire să pornească din închisori – aici este un mediu propice pentru planurile de atac ale celor mai radicali fundamentalişti islamici”, a spus Walton.

Numărul deţinuţilor musulmani din închisorile din Anglia şi Ţara Galiilor a ajuns anul acesta la 13.000 – adică 16 la sută din totalul deţinuţilor.