Video Curtea Supremă din Marea Britanie consideră că persoanele transgender nu pot fi definite ca femei
0Curtea Supremă a Marii Britanii a stabilit că, în Legea privind egalitatea, termenul „femeie” se referă strict la sexul biologic, nu la identitatea de gen.
Curtea Supremă a Regatului Unit a stabilit, printr-o hotărâre de 88 de pagini, că definiția legală a femeii, conform Legii privind egalitatea din 2010, se bazează pe sexul biologic și nu pe identitatea de gen, potrivit BBC.
Hotărârea vine după un proces inițiat de organizația For Women Scotland împotriva Guvernului scoțian, care susținea că persoanele transgender cu un certificat de recunoaștere a genului (GRC) ar trebui incluse în categoriile protejate ca femei.
Judecătorii Lord Hodge, Lady Rose și Lady Simler au explicat că legea are la bază o concepție binară a sexului: „Definiția sexului din Legea privind egalitatea din 2010 arată clar că conceptul de sex este binar, o persoană este fie o femeie, fie un bărbat.” Aceștia au adăugat că „prevederile care se referă la protecția femeilor exclud în mod necesar bărbații”, iar sensul acestor termeni este „obișnuit, simplu și fără ambiguități”, referindu-se direct la caracteristicile biologice ale fiecărui sex.
Deși cuvântul „biologic” nu este menționat explicit în lege, Curtea a subliniat că acesta este înțeles implicit prin utilizarea termenilor „bărbat” și „femeie”, care se bazează pe trăsături biologice evidente și general recunoscute.
Pericolul unei „inegalități ciudate” între persoanele trans
În plus, Curtea a subliniat că interpretarea care ar recunoaște statutul de femeie doar pe baza deținerii unui certificat de schimbare de gen ar duce la o „inegalitate ciudată” între persoanele transgender cu și fără acest document. Ar exista astfel două categorii de persoane trans, greu de distins în practică, tratate diferit în baza unei formalități legale, fără o diferență reală în identitate, aspect sau felul în care sunt percepute de ceilalți.
„Nu vedem niciun motiv întemeiat pentru care legiuitorul ar fi intenționat să creeze o astfel de diferențiere în aplicarea legii, în funcție de existența unui certificat care, în multe cazuri, nu reflectă diferențe semnificative în viața reală”, au concluzionat cei trei judecători.
Persoanele transgender rămân protejate prin lege
Instanța a subliniat că această hotărâre nu reprezintă o victorie împotriva persoanelor transgender, care rămân în continuare protejate împotriva discriminării în temeiul legislației britanice.
Decizia ar putea avea efecte semnificative în Scoția, Anglia și Țara Galilor, influențând modul în care este aplicată Legea privind egalitatea în contexte precum politici publice, servicii dedicate femeilor și alte domenii sensibile.