Cine conduce Vaticanul până la alegerea unui nou Papă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După moartea lui Papa Francisc, a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani, două persoane vor avea roluri importante până la alegerea unui succesor, și anume cardinalii Kevin Farrell, un irlandezo-american în vârstă de 77 de ani, și Giovanni Battista Re, un italian în vârstă de 91 de ani, în calitate de „Camerlengo”, respectiv decan al Colegiului Cardinalilor.

Cardinalul Kevin Joseph Farrel îndeplinește ritualurile de după moartea Papei FOTO profimedia

Revista „Time” enumeră îndatoririle celor doi în așa-numita perioadă interregnum de la Vatican între moartea sau demisia unui suveran pontif și alegerea unui succesor.

Ce atribuții are un Camerlengo?

Prima sarcină a lui Farrell luni dimineața a fost să anunțe lumii moartea Papei Francisc. În cursul serii, el a supravegheat sigilarea ușilor apartamentelor papale în care a locuit Francisc.

În calitate de Camerlengo al Sfintei Biserici Romane, funcție în care a fost numit de Francisc în 2019, Farrell este însărcinat cu „protejarea și administrarea bunurilor și drepturilor temporale ale Sfântului Scaun”, conform Constituției Apostolice.

În urma decesului unui Papă, Camerlengo devine efectiv liderul interimar al administrației Bisericii, având sarcina de a duce la îndeplinire un set de tradiții, precum și dorințele defunctului Papă.

După ce certifică și anunță decesul Papei și sigilează apartamentele papale, el trebuie, de asemenea, să distrugă Inelul Pescarului folosit de-a lungul timpului ca sigiliu și ca simbol papal.

Camerlengo are, de asemenea, sarcina de a supraveghea aranjamentele funerare și de a se pregăti pentru conclav - sau alegerea unui nou Papă.

În timp ce funcția este puternică și influentă la Vatican în această perioadă, rareori un Camerlengo a fost ales următorul suveran pontif - potrivit Times of London, din punct de vedere istoric, doar doi papi, Leo XIII în 1878 și Pius XII în 1939, au avut anterior rolul de Camerlengo.

Kevin Joseph Farrel alături de sicriul Papei la bazilica Sfântul Petru FOTO profimedia

Cine este Kevin Farrell

Farrell s-a născut la 2 septembrie 1947 în Dublin, Irlanda, dar a locuit o mare parte a vieții în străinătate, inclusiv o perioadă lungă în Statele Unite, unde a devenit cetățean naturalizat. Farrell a obținut diplome universitare și postuniversitare în Spania și Italia, potrivit biografiei sale de la Vatican.

A fost hirotonit preot în 1978 la Roma și slujit mai întâi în Mexic în calitate de capelan la Universitatea din Monterrey. În 1984, s-a transferat în arhidieceza de Washington unde a slujit parohiile din Districtul Columbia și regiunea înconjurătoare. În 2001, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Farrell episcop auxiliar de Washington.

În 2007, Farrell a fost numit episcop de Dallas.

În 2016, în urma ascensiunii lui Francisc după demisia Papei Benedict al XVI-lea în 2013, Farrell a fost chemat la Vatican pentru a conduce noul Dicaster pentru Laici, Familie și Viață. În același an, a fost uns cardinal.

Potrivit unui reportaj CBS News din 2016, Farrell este cunoscut drept „un moderat cu o abordare caldă și prietenoasă”. El este perceput în mare parte ca având aceleași opinii cu regretatul Papă în ceea ce privește problemele doctrinare și a sprijinit speranțele acestuia pentru reforme mai ample în Biserica Catolică.

Farrell s-a făcut ecoul apelurilor lui Francisc pentru sporirea rolurilor femeilor în biserică, deși i-a interzis în mod controversat fostului președinte irlandez Mary McAleese - care susține hirotonisirea femeilor - să ia cuvântul la un eveniment organizat la Vatican în 2018.

Cardinalul Kevin Joseph Farrel îndeplinește ritualurile de după moartea Papei FOTO profimedia

Farrell a apărat de asemenea drepturile migranților, scriind anterior pe un blog, conform CBS, că „reforma imigrației este o problemă morală”. În 2017 și 2018, Farrell a provocat controverse după ce a afirmat că „preoții nu sunt cei mai potriviți oameni pentru a-i pregăti pe alții pentru căsătorie”.

În ceea ce a fost văzut în mare parte ca un vot de încredere, Francisc l-a numit pe Farrell în 2019 în funcția de Camerlengo. Numirile ulterioare ale lui Farrell au sugerat, de asemenea, încrederea de care s-a bucurat din partea ultimului Papă: a fost numit președinte al Comisiei pentru chestiuni confidențiale în 2020, președinte al Comitetului Pontifical pentru Investiții în 2022 și președinte al Curții Supreme a Vaticanului în 2023.

Într-un interviu acordat în 2022 revistei catolice America, Farrell a declarat că a glumit cu Francisc când a acceptat postul de Camerlengo, pentru a alunga gândul la eventuala pensionare sau deces a Papei: „Voi accepta această slujbă Sanctitatea Voastră, dar cu o singură condiție, să predicați la înmormântarea mea!”

Cine este Giovanni Battista Re și care sunt îndatoririle sale

Re este decanul Colegiului Cardinalilor, grupul de cardinali care îl va alege pe următorul Papă.

Născut la 30 ianuarie 1934 în comuna italiană Borno, Re este unul dintre cardinalii seniori cu cea mai lungă vechime în Vatican. Potrivit biografiei sale de la Vatican, Re are un doctorat în drept canonic și a fost hirotonit pentru dieceza de Brescia, unde a predat la seminar înainte de a intra în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, pentru care a îndeplinit misiuni în Panama și Iran. În 2001, Papa Ioan Paul al II-lea l-a proclamat pe Re cardinal. Re a fost ales decan în 2020 și urma să servească un mandat de cinci ani până când Francisc i l-a prelungit în februarie.

În 2020, America l-a descris pe Re ca fiind cineva care „cunoaște Curia Romană [instituțiile adminstrative ale Sfântului Scaun] ca puțini alții”.

În conformitate cu Constituția apostolică Universi Dominici Gregis, decanul are sarcina de a comunica vestea morții Papei, alături de Camerlengo, și de a convoca conclavul. Din punct de vedere tehnic, decanul nu are autoritate asupra cardinalilor electori, ci doar prezidează congregațiile acestora.

Decanii anteriori au exercitat o influență considerabilă. Joseph Ratzinger a fost ales decan al Colegiului Cardinalilor în 2002, iar trei ani mai târziu a prezidat funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea și a fost ales să fie următorul Papă, preluând numele Benedict al XVI-lea.

Deși, în mod normal, decanul ar trebui să prezideze conclavul, nici Re, nici vice-decanul său, cardinalul Leonardo Sandri, nu pot participa de această dată, întrucât au peste 80 de ani. Responsabilitățile administrative în timpul votului vor trece la următorul membru senior al Colegiului Cardinalilor.

Odată ce un nou Papă este ales de către electori, decanul este cel care îl întreabă pe ales: „Acceptați alegerea dumneavoastră canonică în calitate de Suveran Pontif?” Dacă alesul consimte, decanul îl întreabă apoi care este noul nume papal pe care l-a ales.