Boris Johnson, acuzat de muşamalizarea unui raport privind ingerinţele Rusiei în politica britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Boris Johnson a a fost acuzat, luni noapte, de muşamalizare, după ce au apărut informaţii potrivit cărora liderul de la Londra a refuzat să aprobe publicarea unui raport care examinează infiltrarea Rusiei în politica britanică, inclusiv în Partidul Conservator.

Downing Street a indicat, luni, că nu va permite publicarea unui raport de 50 de pagini al serviciilor de informaţii şi comitetului de securitate înainte de alegerile anticipate din decembrie, stârnind o serie de nemulţumiri referitoare la ascunderea dosarului.

Preşedintele comitetului de securitate, Dominic Grieve, a catalogat decizia ca „uimitoare”, spunând că nu există niciun motiv pentru refuzul publicării, în timp ce politicienii din Partidul Laburist şi din Partidul Naţional Scoţian au acuzat Downing Street că refuză să recunoastă amploarea imixitiunii Rusiei.

Au apărut şi probe recente privind tentativele Kremlinului de a infiltra Partidul Conservator, un diplomat rus important suspectat de spionaj, care a petrecut cinci ani la Londra, cultivând relaţii cu membri conservatori importanţi, inclusiv Boris Johnson.

Raportul comitetului se bazează pe analizele serviciilor britanice de informaţii, precum şi pe ale unor experţi independenţi, precum fostul ofiţer MI6, Christopher Steele, şi trebuie să primească aprobare finală de la administraţia Johnson. Această aprobarea ar trebui acordată astăzi, înainte ca Parlamentul să se dizolve, dacă va fi publicat înainte de alegeri.

Surse din Downing Street au declarat pentru publicaţia The Guardian că nu este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple în timp util, susţinând că procesul de aprobare durează în general în jur de şase săptămâni. Un purtător de cuvânt al administraţiei Johnson a adăugat: „Există rapoarte precum acesta care trebuie aprobate înainte de publicare şi comitetul este foarte bine informat în legătură cu ele.

Totuşi, potrivit informaţiilor existente, raportul a fost deja aprobat chiar de către serviciile de informaţii, ca parte a unui proces lung care a început în luna martie a acestui an. Downing Street a primit un draft final pe 17 octombrie şi era de aşteptat să publice raportul până la sfârşitul săptămânii trecute. 

Grieve a precizat: „Protocoalele sunt destul de clare. Dacă prim-ministrul are un motiv bun pentru a împiedica publicarea, ar trebui să explice comitetului care este acesta şi să o facă în cel mult zece zile de la primirea raportului. Dacă nu, acesta trebuie publicat”.

Raportul analizează tentativele Rusiei de a interveni în referendumul din 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE. Membrii comitetului – care se reunesc în secret, ca urmare a aspectului sensibil al muncii lor – voiau să facă recomandări pentru introducerea unor măsuri de securitate mai mari pentru alegerile din decembrie.

Miniştrii din Guvern au argumentat că nu există exemple de ingerinţe reuşite ale ruşilor în alegerile din Marea Britanie, dar Ian Lucas, parlamentar laburist care face parte dintr-un comitet care a desfăşurat anchete similare privind felul cum au fost organizat referendumul privin UE spune că este necesar ca acest lucru să fie verificat: „Această decizie pare că a fost luată pentru a evita o analiză adecvată a ceea ce cunoaştem de fapt”.

Acuzaţii potrivit cărora bani de la Moscova ar fi intrat în Partidul Conservator cu ajutorul unor ruşi care trăiesc în Regatul Unit şi care fac donaţii semnificative, au fost, de asemenea, examinate de comitet – deşi partidul a negat constant că ar fi primit bani într-un mod necorespunzător. 

Premierul britanic se află şi sub presiunea Camerei Lorzilor, care cere publicarea acestui raport înainte de alegerile de pe 12 decembrie. Nepublicarea raportului a fost subiectul unei dezbateri, luni, în Camera Lorzilor. Lordul independent, David Anderson, a subliniat că „această amânare nejustificată generează suspiciuni cu privire la Guvern şi la motivele sale”.