Alpinistul Horia Colibăşanu, invitat din nou în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpiniştii români Horia Colibăşanu, Alex Găvan şi Mihnea Rădulescu au participat, alături de alţi invitaţi, la o festivitate de decernare a medaliei de aur pentru Meritul Sportiv în memoria

Alpiniştii români Horia Colibăşanu, Alex Găvan şi Mihnea Rădulescu au participat, alături de alţi invitaţi, la o festivitate de decernare a medaliei de aur pentru Meritul Sportiv în memoria fostului alpinist spaniol Iñaki Ochoa de Olza. Acesta a decedat în luna mai a acestui an pe muntele Annapurna (Nepal), considerat cel mai periculos vârf montan din lume. Timp de patru zile, la o altitudine de 7.400 de metri, spaniolul s-a zbătut între viaţă şi moarte şi a decedat pe 23 mai.

Horia Colibăşanu a fost singura persoană care i-a fost alături spaniolului în cele patru zile până când au apărut echipele de salvare, iar ceilalţi doi români au fost printre persoanele care au încercat să urce spre creastă pentru a-l salva pe spaniol. Din păcate eforturile au fost în zadar, iar alpinistul din Pamplona a încetat din viaţă.

Ieri, Guvernul din Navarra i-a oferit post-mortem medalia Meritul Sportiv, cea mai înaltă distincţie sportivă din regiune. La acest eveniment, alături de români au mai fost invitaţi aplinişti canadieni, ruşi, polonezi, elveţieni sau cazaci.