Adevărul Live: Schismă ortodoxă în Ucraina. Merge biserica la război?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice discuţie despre situaţia actuală din Ucraina cuprinde în mod necesar două dimensiuni. Prima este legată de schisma din Biserica ortodoxă care a generat o tensiune reală şi prelungită între Rusia, Ucraina şi între Biserica rusă şi Patriarhatul ecumenic de la Constantinopole.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Preşedintele Poroşenko, în plină campanie electorală, a prezentat lucrurile drept o uriaşă victorie personală căci, s-a spus prea repede şi fără nuanţe, obţinuse pentru noua Biserică ortodoxă de la Kiev statutul de autocefalie.

Dar în Tomosul semnat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu se precizează punctual că nu se acordă AUTOCEFALIE cu rang de PATRIARHIE şi că entitatea bisericească nou creată este o mitropolie subordonată Patriarhiei Ecumenice, iar ca importanţă este poziţionată după ortodocşii din ţinuturile Cehiei şi ale Slovaciei.

Autonomie nu înseamnă autocefalie în terminologia de specialitate. E distanţă ca de la cer la pământ. Ori acum au intrat în cerc vicios. Patriarhul Bartolomeu i-a făcut „provincie“ în loc să le ofere autocefalia aşa cum s-a făcut în cazul Georgiei.

Dar asta nu înseamnă că, politic, Tomosul dat noii Biserici ortodoxe ucrainiene nu este un eveniment excepţional în istoria Ucrainei şi, tocmai de aceea, reacţiile Rusiei au fost imediate şi foarte dure. Din momentul respectiv, de la Moscova înspre Kiev, au curs ameninţări şi vorbe grele despre sângele ce urmează să curgă în Ucraina, rezultat al inerentului conflict intercomunitar, pe bază religioasă, între fidelii noii şi vechii biserici creştin ortodoxe. Este într-adevăr posibil un asemenea conflict? Care este sensul profund al evidentei noi relaţii de forţă între liderii bisericilor ortodoxe din Ucraina şi Rusia cu lumea politică, ducând la o angajare a bisericilor respective în sprijinirea principalelor linii ale politicii interne şi internaţionale decise de politicieni? În fine, cu toată seriozitatea, ar trebui oare să ne preocupe să veridicitatea unor teze lansate, mai ales în spaţiul occidental, care vorbesc despre posibilitatea de a vedea cum „războaiele religioase“ ale Orientul Apropiat, fratricide şi intercomunitare, să devină realitate şi în spaţiul proxim nouă?

Întrebări la care încercăm să răspundem, pe Adevărul LIVE înal Academiei Române. Începând cu ora 13.00, într-o discuţie între jurnalistul Cristian Unteanu şi Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“