Ziua în care dormim cel mai bine nu pică în weekend: de ce nu ne simţim odihniţi chiar dacă lenevim mai mult în zilele libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele studiului au arătat că în noaptea de marţi spre miercuri ne odihnim cel mai bine, chiar dacă nu dormim şi cele mai multe ore. FOTO Arhiva

Ziua din săptămână în care beneficiem de cel mai odihnitor somn a fost identificată în carul unei cercetări care a presupus monitorizarea ritmului cardiac pentru 5.000 de bărbaţi şi femei.

Cercetarea este una dintre cele mai ample de acest gen realizată vreodată şi s-a bazat pe analiza a miliarde de date colectate de ceasuri cu funcţie de monitorizare cardiacă purtate de 5.000 de persoane, femei şi bărbaţi, timp de trei zile la rând, notează „Daily Mail”. Voluntarii au oferit şi date despre programul de somn şi despre modul în care stresul le afectează calitatea somnului.

Somnul din noaptea de marţi spre miercuri este cel mai „dulce” 

Rezultatele studiului au arătat că în noaptea de marţi spre miercuri ne odihnim cel mai bine, chiar dacă nu dormim şi cele mai multe ore.

Secialiştii consideră că pot exista mai multe motive pentru care somnul este mai odihnitor tocmai în această zi, de la faptul că ne relaxăm după ce am trecut peste primele două zile de muncă ale săptămânii, considerate şi cele mai dificile de marea majoritate, până la faptul că facem mai puţine excese decât în zilele libere. 

Astfel, vineri seara şi sâmbătă seara nu mai respectăm programul de somn din timpul săptămânii, consumăm mai mult alcool şi facem excese alimentare, obiceiuri care ne afectează calitatea somnului. De aceea, chiar dacă în weekend dormim mai mult cu cel puţin jumătate de oră, în speranţa că vom recupera odihna de care avem nevoie, nu reuşim acest lucru. Somnul de calitate este caracterizat de o scădere a presiunii sângelui şi a nivelului de hormoni ai stresului, după cum au observat cercetătorii de la Universitatea Cambridge într-un studiu anterior.

Femeile dorm mai mult, dar nu se odihnesc la fel de bine ca bărbaţii 

Conform datelor, somnul de marţi seara are un efect odihnitor şi revitalizant în proporţie de 55,1%, comparativ cu cel de vineri noaptea (48,7% vineri seara) şi de sâmbătă noaptea (48%). Şi somnul din noaptea de luni spre marţi este mai bun decât cel din weekend, cu cu scor de 54,6%, după cum au evidenţiat datele prelucrate de compania finlandeză Firstbeat, care asigură interpretarea psihologică a informaţiilor personale colectate prin intermediul unei tehnologii bazate pe măsurarea ritmului cardiac.

„Este o mare diferenţă între odihnă şi revitalizare. Oamenii se odihnesc mai mult timp în weekend, dar în acelaşi timp se implică mai mult în activităţi care nu îi ajută se se recupereze din punct de vedere fizic, cum ar fi faptul că petrec până târziu”, a subliniat un reprezentant al companiei.

Studiul a mai relevat că deşi femeile dorm mai mult timp decât bărbaţii, somnul lor nu este la fel de sănătos şi de odihnitor ca al partenerilor de viaţă. Astfel, numai 49% din acestea au parte de un somn revitalizant, comparativ cu 54.4% în cazul bărbaţilor, principalele motive fiind stresul găsirii unui echilibru între viaţa de familie şi profesie, dar şi schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual.

Mai multe pentru tine:
Marcel Ciolacu îl susţine pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general NATO ca cetăţean. Nu ca premier, nici ca preşedinte PSD
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă