Un medic renumit a dezvăluit cele cinci semne-cheie ale cancerului de colon. Avertismentul vine pe fondul unei „creșteri alarmante” a cazurilor
0Un medic de top a avertizat în legătură cu cele cinci semne esențiale ale cancerului de colon, în contextul unei „creșteri alarmante” a cazurilor.
Specialistul în medicină internă, Dr. Zion Ko Lamm, i-a îndemnat pe tinerii adulți să fie atenți la simptomele ascunse ale acestei boli mortale și le-a spus să nu fie nepăsători.
„Cancerul de colon nu afectează doar persoanele în vârstă – rata este în creștere la adulții tineri”, a avertizat ea.
În ultimele 30 de ani, diagnosticările de cancer de colon la tineri au crescut cu 80% la nivel mondial, potrivit unor cercetări.
Prin contrast, la grupele de vârstă mai înaintată – care statistic sunt mai susceptibile la această boală – rata cazurilor a scăzut sau a rămas constantă în aceeași perioadă.
Astfel, Dr. Lamm spune că tinerii trebuie să fie atenți la cinci semnale de alarmă:
1. Dureri abdominale persistente – semnul cel mai important
„Indiferent dacă este balonare, senzația de sațietate rapidă sau dureri abdominale asemănătoare crampelor, dacă este un simptom nou care persistă mai mult de patru săptămâni, trebuie verificat”, spune Dr. Lamm.
Durerile sau crampele localizate în același loc din abdomen sunt deosebit de îngrijorătoare și pot deveni mai intense după masă.
2. Pierdere neintenționată în greutate
Dr. Lamm subliniază că pierderea în greutate fără vreun efort este un semnal de alarmă.
Aceasta poate indica diferite tipuri de cancer, deoarece reacția organismului la celulele canceroase poate altera metabolismul, ducând la pierderea de grăsime și masă musculară.
Celulele canceroase consumă multă energie, iar organismul ajunge să ardă mai multe calorii chiar și în repaus. De asemenea, eliberează citokine, substanțe care provoacă inflamație și cresc rata metabolică.
3. Sânge în scaun
„Sângele în scaun nu este niciodată normal. Trebuie să fie verificat”, avertizează ea.
Cancerul de colon poate provoca sângerări interne, iar sângele poate apărea ca roșu aprins, roșu închis sau negru (aspect de gudron). Uneori, sângele este invizibil cu ochiul liber și poate fi detectat doar prin teste speciale.
Totuși, nu întotdeauna sângele în scaun înseamnă cancer – hemoroizii, sindromul colonului iritabil sau fisurile anale pot fi alte cauze.
4. Deficiență inexplicabilă de fier (anemie)
O tumoare canceroasă în colon poate sângera lent, scăzând nivelul celulelor roșii și hemoglobinei, ceea ce afectează livrarea de oxigen și nutrienți către țesuturi.
Simptomele includ: oboseală, slăbiciune, amețeli și bătăi rapide ale inimii.
Studiile arată că peste o treime dintre pacienții cu cancer dezvoltă anemie.
5. Schimbări ale tranzitului intestinal
Dr. Lamm spune că orice modificare persistentă a obiceiurilor intestinale trebuie investigată. Asta poate include scaun mai moale sau mai tare decât de obicei, mai subțire sau mai îngust.
Nevoia bruscă de a merge la toaletă, presiunea crescută sau schimbarea formei scaunului (de exemplu, devine subțire ca un creion) pot indica un blocaj în colon.
Dr. Lamm a adăugat pentru cei aproape 900.000 de urmăritori ai săi de pe Instagram:
„Sfatul meu pentru toți cei care mă ascultă este: nu vă fie frică să vorbiți despre scaunul vostru sau să vă uitați la el. Ar trebui să o facem cu toții.”
Publicația MailOnline a documentat frecvent creșterea globală a cazurilor de cancer de colon la tineri.
Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este al jurnalistei Deborah James, diagnosticată la 35 de ani. Era în formă maximă când a fost diagnosticată.
Un alt caz este Zu Rafalat, din Londra, care a murit în 2020 la vârsta de 39 de ani. Extrem de activă și sănătoasă, inițial a crezut că are o toxiinfecție alimentară. După două săptămâni, abdomenul ei era atât de umflat încât purta blugi de maternitate.
Medicul ei i-a prescris pastile pentru colon iritabil, dar un al doilea consult privat și o tomografie au dezvăluit o masă tumorală pe ovarul drept – care s-a dovedit a fi cancer de colon în stadiul 4, cu metastaze.