Nucile: 10 motive solide să le mâncăm în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi, în mod regretabil, sunt evitate de teamă că ar îngrăşa, nucile nu numai că nu ne ameninţă silueta, dacă sunt consumate cu moderaţie, ci ne protejează inima, ne feresc de cancer şi diabet, crescându-ne considerabil speranţa de viaţă.

De la protejarea inimii şi îmbunătăţirea activităţii cerebrale, până la evitarea cancerului şi a diabetului, beneficiile nucilor asupra sănătăţii sunt inegalabile.

Vitalizante, foarte indicate mai ales pentru perioada rece a anului, ele conţin, la 100 g, 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide şi 2,4 g celuloză. Sunt bogate în minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, seleniu, zinc şi iod, precum şi vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina E, vitamina PP şi caroten (care este transformat de ficat în vitamina A). 

În plus, ele nucile conţin cantităţi importante de Omega 6, Omega 3 (acizi poli-nesaturaţi) şi de acizi graşi mono-nesaturati - în principal acid oleic.

Această colecţie de substanţe necesare bunei funcţionări a organismului poate explica rezultatele studiului cercetătorilor de la Dana-Faber Cancer Institute şi de la Brigham and Women’s Hospital din SUA, care arată că efectele binefăcătoare ale nucilor sporesc pe măsură ce acestea sunt consumate mai des.

Mai exact, monitorizarea a 120 de mii de persoane pe o durată de 30 de ani a relevat că oamenii care mâncau nuci o dată pe săptămână aveau un risc cu 11% mai mic de a deceda pe parcursul studiului decât cei care evitau acest aliment; cei care le consumau de patru ori pe săptămână îşi reduceau riscul de a deceda prematur cu 13%, iar cei care serveau câte un pumn de nuci pe zi - cu 20%.

Cel mai evident beneficiu al consumului de nuci cu regularitate a fost scăderea cu 29% a riscului de deces prin boli cardiovasculare. Dar şi reducerea cu 11% a riscului de deces prin cancer a fost semnificativă“, a subliniat medicul Charles Fuchs, coordonatorul studiului, potrivit BBC.

Alte avantaje ale consumului de nuci:

1. Combat anemia şi astenia. În acest scop, e recomandat să se mestece îndelung un pumn de nuci tăiate mărunt, amestecate cu o lingură de miere, în timpul micului dejun.

2. Îmbunătăţesc activitatea cerebrală, contribuind la eliminarea „golurilor de memorie” provocate de fumatul şi alcoolul în exces, dar şi de oboseală, stres sau efort intelectual prelungit.

3. Menţin sănătatea ochilor. Un consum bogat de nuci, asigură oftalmologii americani la Brigham Young University, împiedică distrugerea fotoreceptoarelor, cele mai importante celule ale retinei, reducând semnificativ riscul de a dezvolta degenerarea maculară provocată de îmbătrânire.

4. Scad riscul îmbolnăvirii de diabet. Un studiu efectuat în Statele Unite, pe 140.000 de femei, a indicat o reducere de până la patru ori a riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 în cazul celor care consumau nuci de două ori pe săptămână.

5. Ţin arterele flexibile şi previn apariţia atacului vascular cerebral, atunci când sunt consumate, într-o cantitate de opt pe zi, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul Clinic Barcelona, din SUA. Aceasta deoarece scad nivelul colesterolului din sânge, cel care cauzează atersocleroza. Potrivit studiului, efectul benefic al consumului de nuci a fost mai mare decât al includerii în dietă a uleiului de măsline.

6. Ameliorează bolile de stomac şi intestine: ulcere, dispepsii, iritaţii, pirozis, diaree, constipaţie.

7. Întăresc oasele şi articulaţiile, alinând durerile din artroză, reumatism sau tuberculoză osoasă.

8. Au un puternic rol anticarcinogen. Potrivit unui studiu american, consumate zilnic, nucile încetinesc creşterea tumorilor canceroase existente şi reduc riscul de apariţie a noilor tumori.

9. Reglează funcţiile endocrine, fiind un excelent adjuvant în caz de tulburări ale hipofizei şi insuficienţă suprarenală, tulburări de ciclu menstrual, dar şi la menopauză.

10. Nu pun silueta în pericol. Cu un aport caloric între 620 şi 700 de calorii la 100 de grame, nucile vor contribui vizibil la creşterea în greutate, dacă sunt consumate în exces. În cantităţi mici, ele pot chiar ajuta la pierderea kilogramelor în exces, deoarece stimulează metabolismul şi contribuie la menţinerea senzaţiei de saţietate.