Alimente care scot calciul din oase. Cum păstrăm oasele tari şi dense

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dieta bogată în proteine elimină calciul din oase

La fel de eficiente poate precum alte diete de slăbit, regimul bogat în proteine poate accelera pierderile de masă osoasă. Ce ar trebui să facem.

Oasele se regenerează mereu, fiind unele dintre puţinele organr capabile să facă acest lucru. Oasele depozitează în ele calciul pentru a fi tari şi dense. După vârsta de 35 de ani oasele încetează să mai crească şi, trepta,t scade densitatea lor, devenind poroase. O scădere semnificativă a densităţii osoase duce la osteoporoză, boală comună atât femeilor, cât şi bărbaţilor.

Persoanele care urmează diete de slăbire foarte bogate în proteine, ar trebui să ştie că acestea duc la pierderi osoase, potrivit dr. Michael Roizen.  Cantităţile mari de proteine consumate în fiecare zi, adică peste 140 de grame: echivalentul a 500 de grame de pui, peşte, vită, porc sau 1,2 kilograme de nuci, pot fi o ameninţare la adresa oaselor.

Potrivit aceleiaşi surse, proteinele în exces determină organismul să elimine calciul în loc să-l absoarbă. Acelaşi efect îl au şi băuturile carbogazoase şi cele care conţin cofeină. Cofeina determină eliminarea calciului din organism înainte ca acesta să poată fi fixat. Dr. Roizen recomandă adăugarea a 20 de miligrame de calciu pe zi la fiecare 350 de mililitri de băutură cabogazoasă sau cu cofeină şi tot 20 de miligrame de calciu la fiecare 120 de mililitri de cafea şi fiecare 120 de grame de proteine consumate.

Multe studii arată că şi vitamina C, alături de vitamina D poate preveni pierderea de masă osoasă. Cartilajele osoase îmbătrânite au nevoie de vitamina C , doza recomandată fiind de 1200 de miligrame pe zi, din alimente şi suplimente. Peste 2500 de miligrame pe zi de vitamina C însă favorizează osteoartrita şi disfuncţiile ADN.

Aşa cum se ştie, vitamina D sporeşte absorbţia calciului favorizând transportul acestuia spre oase. Vitamina D are 3 surse: soare, alimente şi suplimente. Unele alimente precum peştele şi fructele de mare conţin vitamina D în mod natural, în timp ce altele, precum lapte,e cerealele sau sucul de portocale pot conţine vitamina D adăugată.

Recomandarea este de a se luai 400 de UI de vitamina D zilnic de către persoanele sub 60 de ani şi 600 de UI cele peste această vârstă. Aceasta asigură absorbţia optimă a calciului şi fixarea acestuia în oase.

Mai multe pentru tine:
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”