Realme 9 (4G), cât de bun e un smartphone de buget în 2022? [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Realme 9 4G. FOTO Adrian Pogîngeanu

realme 9 4G este cel mai ieftin smartphone cu ecran Super AMOLED şi cameră de 108 MP lansat local în 2022 de compania chineză şi dacă merită banii vom afla în continuare.

Lansat în România împreună cu fratelele 5G, realme 9 (4G) este un smartphone cu Snapdragon 680 şi baterie de 5.000 mAh, care în versiunea de bază are 6GB RAM /128 GB stocare.

realme 9 4G e disponibil în trei culori, am primit la test modelul galben / portocaliu numit Sunburst Gold cu spate în degrade, care de asemenea îşi schimbă nuanţa când îi schimbi poziţia faţă de sursa de lumină. De remarcat că nu reţine amprente.

Celelalte variante de culoare sunt Meteor Black şi Stargaze White. Producătorul numeşte designul carcasei Ripple Holographic, care într-o traducere aproximativă ar însemna ”Ondulaţie Holografică”.

Smartphone-ul are muchiile şi spatele din plastic iar faţa e protejată cu Corning Gorilla Glass 5 şi o folie preaplicată pe ecran. realme 9 4g se simte subţire şi uşor, dimensiunile sunt 160.2 x 73.3 x 7.99mm şi greutatea de 178 grame. 

Cutia galbenă, specifică seriei, conţine smartphone-ul, cheiţă SIM, încărcătorul cu cablu, husă din TPU şi manual de utilizare, garanţie etc.

Ecranul este un Super AMOLED de 6,4 inci, cu rezoluţie FHD+ (1080 x 2400p) şi raport de aspect clasic, 20:9. Rata de refresh de  90Hz şi un touch sampling de 360Hz face ca realme 9 să fie numai bun de gaming. Deşi specificaţiile ecranului sunt bune până aici nu are cum să nu te surprindă luminozitatea maximă de 1000 de niţi, la nivel de flagship. 

În ansamblu ecranul e potrivit pentru orice tip de conţinut şi depăşeşte cu mult aşteptările, ţinând cont de preţul smartphone-ului.

În partea de jos a ecranului este un senzor de amprentă care funcţionează rapid la deblocare, dar are şi o funcţie suplimentară de măsurare a ritmului cardiac. Pentru asta trebuie să mergi în setări, să cobori până la realme lab, intri şi dai click pe Heart rate measurement. Măsurarea durează 15 secunde şi, din observaţiile mele, cel mai bine merge dacă ţii smartphone-ul pe o suprafaţă plată şi degetul în zona senzorului. Cu telefonul în mână merge mai greu. 

Şi ajungem la partea de specificaţii a modelul testat, realme 9 4G (RMX 3521): dual-SIM, chipset Snapdragon 680 4G (6 nm), GPU Adreno 610, 8GB RAM dual-channel LPDDR4x, 128 GB stocare tip UFS 2.2 plus spaţiu dedicat pentru card microSDXC. Iterfaţă realme UI 3.0 bazată pe Android 12. 

Conectivitate: wireless dual-bad 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1 ( A2DP, LE), poziţionare A-GPS, GLONASS, GALILEO. Din păcate, pentru cei interesaţi de plăţi cu telefonul, nu are NFC. Port USB-C cu OTG şi jack de 3,5 mm în partea de jos a smartphone-ului, pentru nostalgicii care vor să-şi folosescă căştile cu fir.

Şi totuşi dincolo de componente şi tehnologii cum se mişcă realme 9 (4G)? Vezi în clipul următor cum decurge interacţiunea cu smartphone-ul, o incursiune prin specificaţii şi la final câteva cadre cu smartphone-ul.

Să vorbim şi de camerele lui realme 9 4G, de caracteristicile foto-video ale smartphone-ului. În partea din spate realme 9 are o cameră triplă compusă din:

  • cea principală wide (26mm) de 108MP cu  f/1.8 şi Dual Pixel PDAF, bazată pe un senzor de imagine Samsung ISOCELL HM6;
  • una ultra-wide (120˚) de 8 MP cu f/2.2;
  • una macro de 2 MP cu f/2.4.

Alte carcteristici / opţiuni: LED flash, HDR, panorama şi filmare 1080p / 30fps.

În faţă, stânga sus în ecran, este camera de selfie wide (26mm) cu f2.5, HDR, panorama şi filmare 1080p / 30fps.

Imaginile realizate cu camera principală sunt foarte bune, oferind o precizie decentă a culorilor şi o gamă dinamică mare. Există o scădere vizibilă a calităţii la trecerea la obiectivul ultrawide de 8Mp. Culorile par mai şterse, iar detaliile din fundal se pierd uneori. 

Camera macro scoate nişte imagini ok, dacă ai suficientă răbdare.

Cum era de aşteptat în acest segment de preţ nu există zoom optic, doar tehnologia ultra-zoom în senzor disponibilă cu senzorul HM6. Evident imaginile nu sunt la fel de bune, dar pe lumina zilei sunt mulţumitoare până la 3X. Smartphone-ul are un un zoom maxim 10X.

O selecţie de imagini realizate cu realme 9, cu toate cele 3 camere şi în mai multe scenarii de utiilizare.

Camera frontală de 16 Mp oferă selfie-uri luminoase şi detaliate, gestionând bine expunerea. Imaginile în mod portret au parte de o estompare realistă a fundalului.

Filmarea la 1080 / 30 fps e modestă pentru 2022 şi pentru un smartphone care altfel are o mulţime de specificaţii peste nivelul său. Nu e rău, dar în mod clar se putea mai bine.

Şi filmare de noapte.

realme 9 4G are un singur difuzor în parte jos. Volume e foarte puternic cu distorsionări la maximum pe înalte, dar basul e slab. Redarea vocilor e bună şi în ansamblu este suficient pentru gaming, reţele sociale şi YouTube. 

Gaming-ul pe realme 9 4G e la un nivel peste aşteptări, ţinând cont de preţ nu de hardware. Dar de ce să vorbim când putem demonstra.

Asphalt 9

Call of Duty: Mobile


Teste sintetice: 3DMark (Wild Life) şi Geekbench 5. Antutu Benchmark a pornit de 2 ori, s-a blocat de fiecare dată şi am renunţat să mai încerc.

În dreapta un test al bateriei realizat cu PCMark care arată aproape 21 de ore de autonomie cu o încărcare completă. Testul e făcut cu luminozotatea pe Auto şi rată de refresh 60 Hz. La finalul testului mai avea 20% baterie.

Realme 9 are o baterie mare de 5.000 mAh, care oferă confortabil o zi întreagă de utilizare  cu o singură încărcare. În funcţie de modul de utilizare, este posibil să atingi două zile înainte de a fi necesară o nouă reîncărcare.

realme spune că încărcătorul inclus de 33 W asigură 50% baterie în 30 minute minute. Poate nu sunt fix 30 nde minute, dar oricum încărcarea e mai rapidă decât pe un iPhone sau un Samsung de top.

Şi ajungem la momentul în care răspundem întrebării din titlu. Pentru 1399 de lei în varianta testată, realme 9 4G este un best-buy, dar piaţa e mare şi fără îndoială că are concurenţi. realme 9 4G e suficient de bun încât să merite a fi luat în considerare când vrei să achiziţionezi un smartphone nou şi vrei să plăteşti o sumă sub 300 de euro.