Nivelul de poluare a aerului va putea fi monitorizat pe smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicaţia interpretează datele primite de la senzorul de mediu FOTO tgdaily.com

Un senzor portabil care detectează calitatea aerului poate trimite informaţii în timp real pe telefonul mobil al utilizatorilor, cât şi pe computerul de acasă.

Senzorul numit „Citysense” măsoară nivelul dioxidului de azot şi al monoxidului de carbon, cele mai frecvent întâlnite substanţe poluante din aer, emise de autovehiculele de toate tipurile, informează tgdaily.com. Datele afişate pe ecranului utilizatorului sunt şi interperetate cu un cod de culori, în funcţie de calitatea aerului, de la verde la roşu închis.

Deşi dispozitivul şi aplicaţia corespunzătoare sunt abia în stadiul de prototip, echipa  de la California University, care le-a creat, speră ca acestea să fie în curând folosite pentru a forma o reţea de monitorizare a calităţii aerului în oraşe.

Invenţia este utilă şi pentru uz personal, în special pentru persoanele a căror sănătate este afectată imediat de aerul poluat, cum sunt cele care suferă de astm, de exemplu. „Vrem să facem invizibilul vizibil”, a spus William Griswald, creatorul senzorului. Aplicaţia va include, în timp, şi monitorizarea altor substanţe care poluează aerul, anunţă programatorii.

Testarea dispozitivului

Cercetătorii au dat câte un dispozitiv la 30 angajaţi şi studenţi ai universităţii, de la deparamentul de ştiinţă. Aceştia le-au avut asupra lor în drumul zilnic spre campus. Ei au observat că aerul poluat nu se dispersează, ci poluarea înregistrată era comasată în jurul anumitor „zone fierbinţi”, de-a lungul străzilor principale şi în intersecţiile aglomerate.

Unul dintre voluntarii care au testat senzorul a constatat că era cel mai mult expus la poluare mergând cu bicicleta spre birou dimineaţa pe un drum principal. Având acelaşi traseu la întoarcere, a constatat însă că poluarea dispăruse complet. „Tocmai oameni care făceau ceva în privinţa reducerii emisiilor, mergând cu bicicleta sau luând autobuzul, au fost expuşi la cele mai mari nivele de poluanţi”, a spus William Griswald, citat de tgdaily.com.

Înarmaţi cu aceste informaţii, utilizatorii dispozitivelor au putut lua măsuri pentru a ocoli zonele poluate, fie că au mers pe străzi mai puţin aglomerate sau că nu au mai aşteptat la rând în apropierea ţevilor de eşapament ale autobuzelor.

Folosiţi la scară largă, senzorii ar putea ajuta la crearea unei reţele centralizate, care să poată fi accesată de public şi de autorităţile de mediu, deopotrivă, estimează specialiştii.