Inteligența Artificială, folosită pentru găsirea unor tratamente împotriva unor virusuri periculoase transmise de la lilieci

0
Publicat:

Inteligenţa artificială (AI) a fost folosită de oamenii de știință pentru a descoperi posibile tratamente împotriva unor virusuri periculoase transmise de la animale.

Virusurile Nipah şi Hendra sunt capabile să provoace infecţii fatale la om Foto: Shutterstock

Cercetarea s-a concentrat pe virusurile zoonotice Nipah şi Hendra, transmise de la lilieci, care sunt capabile să provoace infecţii fatale la om. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între 40% şi 75% dintre cei infectaţi cu aceste virusuri îşi pierd viaţa.

O echipă de la Southwest Research Institute (SwRI), The University of Texas at San Antonio (UTSA) şi Texas Biomedical Research Institute (Texas Biomed) a antrenat un algoritm de învăţare automată pentru a identifica peste douăzeci de compuşi cu potenţial terapeutic pentru boli cauzate de agenţi patogeni zoonotici care se pot transmite de la gazde animale la oameni, notează autorii studiului.  

Rezultatele ar putea schimba fundamental modul în care vor fi abordate, în viitor, potenţiale pandemii virale.

Software-ul Rhodium, dezvoltat de SwRI, le permite cercetătorilor să studieze henipavirusurile transmise de lilieci, Nipah şi Hendra, endemice în anumite regiuni ale lumii şi care provoacă infecţii deosebit de letale la oameni. Prin această colaborare, cercetătorii au cartografiat structura proteică a virusului rujeolei, care face parte din aceeaşi familie virală cu henipavirusurile. 

Folosind rujeola ca model, Rhodium a examinat virtual compuşii cu potenţial terapeutic şi i-a clasificat pe baza structurii moleculare şi a eficienţei cu care se leagă de ţintă. 

Tratamentul ar putea fi folosit și împotriva rujeolei

Din 40 de milioane de compuşi, Rhodium a identificat 30 de inhibitori virali consideraţi ca posibili candidaţi eficienţi pentru virusurile mortale Nipah şi Hendra. Deşi cercetarea s-a concentrat pe tratamente antivirale pentru henipavirusuri, orice terapie cu spectru larg dezvoltată ar putea trata şi virusuri înrudite, inclusiv rujeola.

Henipavirusurile sunt agenţi patogeni letali. Sunt endemici în populaţii de animale din Asia şi Australia, dar situaţiile de transmitere la animale domestice şi oameni se produc cu regularitate în funcţie de sezon, ceea ce este îngrijorător din perspectiva potenţialului pandemic”, se menționează în studiu

Prin screening-ul virtual al compuşilor, cercetătorii economisesc timp şi resurse. Deşi au progresat semnificativ într-un timp scurt, cercetătorii au precizat că este nevoie de continuarea cercetărilor, pentru validarea acestor candidaţi cu potenţial terapeutic.

Cercetarea deschide, astfel, drumul către identificarea unor tratamente pentru virusurile Nipah şi Hendra.