Cimpanzeii țin la igiena personală și sănătate la fel ca oamenii. Își îngrijesc rănile și se curăță după ce se împerechează

0
Publicat:

Potrivit unui studiu, igiena și sănătatea sunt două lucruri pe care cimpanzeii nu le neglijează, se șterg după ce își fac nevoile, își îngrijesc rănile și chiar se curăță după ce se împerechează.

Cimpanzei/FOTO: AFP

Era cunoscut dinainte faptul că cimpanzeii folosesc insecte pentru a-și trata propriile răni, ba chiar și rănile altor cimpanzei, în timp ce urangutanii au fost văzuți tratându-și rănile cu sevă și plante mestecate, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, noul studiu realizat de Universitatea Oxford arată noi perspective asupra unui astfel de comportament la cimpanzei, dezvăluind că și aceștia aplică plante mestecate pe rănile lor și sugerează că îngrijirea legată de sănătate ar putea fi mai răspândită în rândul acestor primate decât se credea anterior.

Nouă, oamenilor, ne place să ne imaginăm că suntem unici în multe feluri diferite. Și cred că pentru o lungă perioadă de timp, am crezut că asistența medicală este unul dintre acele moduri în care noi, oamenii, suntem speciali", a declarat Dr. Elodie Freymann, unul dintre autorii studiului.

Dar, a adăugat ea, studiile, inclusiv noua lucrare, arată că animalele sălbatice știu cum să aibă grijă de ele însele - și să folosească astfel de abilități asupra altora - atunci când sunt bolnave sau rănite.

Freymann și colegii săi a menționat în revista Frontiers in Ecology and Evolution faptul că în cadrul studiului a fost analizată comunitatea de cimpanzei din pădurea Budongo din Uganda, Africa de Est.

Rezultatele au arătat că cimpanzeii se răneau adesea în urma luptelor între ei sau din cauza lațurilor, iar echipa de cercetători a identificat 23 de cazuri în care cimpanzeii s-au tratat singuri, de la lingerea rănilor, presarea cu frunze, până la aplicarea frunzelor mestecate pe rănile respective.

„Unele dintre plantele pe care cimpanzeii par să le aplice pe propriile răni au proprietăți cunoscute de vindecare a rănilor și au, de asemenea, proprietăți bioactive cunoscute legate de vindecarea rănilor sau de prevenirea infecțiilor”, a declarat Freymann, deși ea a spus că nu este clar dacă cimpanzeii erau conștienți de aceste atribute.

Cimpanzeii s-au implicat și în alte forme de auto-îngrijire, cum ar fi folosirea frunzelor pentru a-și șterge organele genitale după sex - sau fundul după ce și-au făcut nevoile - precum și îndepărtarea lațurilor.

De asemenea, echipa a descoperit cazuri în care cimpanzeii din comunitatea Sonso se ajutau reciproc - chiar și atunci când nu aveau nicio legătură între ei - prin acțiuni care includeau îndepărtarea unui laț, îngrijirea rănilor și - într-un caz - ștergerea penisului unui alt cimpanzeu după sex.

Dr. Caroline Schuppli, de la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor din Germania, care nu a fost implicată în studiu, a declarat că cercetarea a fost valoroasă și informativă și va ajuta viitorii cercetători să identifice comportamentele cheie în domeniu.

Schuppli a remarcat, de asemenea, că existența unor astfel de comportamente la cimpanzei are implicații pentru originile asistenței medicale la oameni.