China oferă acces cercetătorilor din întreaga lume la mostre aduse de pe Lună, mai puţin celor de la NASA
0China a început să distribuie cercetătorilor din întreaga lume mostre extrem de valoroase aduse de pe Lună în 2020 de misiunea Chang’e 5. Doar NASA nu are acces la ele.
Prețioasele mostre aduse de pe Lună de misiunea chineză Chang’e 5 în 2020 au început să fie distribuite cercetătorilor din întreaga lume, mai puţin celor de la NASA, a căror colaborare cu China este limitată printr-o lege din anul 2011. notează space.com.
La începutul acestei luni, geologul britanic Mahesh Anand de la Open University a obţinur 60 de miligrame din cele 1.731 de grame de mostre aduse de Chang’e 5. Cercetători din alte țări europene, dar și din Etiopia, Rusia și Statele Unite au primit, la rândul lor, mostre pentru analiză.
Ce spune legislaţia americană
În toate cazurile în care oamenii de ştiinţă au primit mostre de pe Lună, finanțarea cercetărilor este asigurată de guvernele naționale. Însă în SUA, NASA nu poate sprijini financiar niciun studiu care implică colaborare cu China, din cauza unei legi din 2011 cunoscută drept Amendamentul Wolf. Aceasta interzice agenției spațiale americane orice colaborare directă cu Administrația Spațială Națională Chineză (CNSA) sau cu oamenii de știință afiliați.
Prin urmare, singurul cercetător american care a obținut o mostră de la Chang’e 5 este Timothy Glotch, de la Stony Brook University din New York, care a fost sprijinit exclusiv de universitatea sa, fără fonduri federale.
Amendamentul Wolf, inițiat de congresmanul republican Frank Wolf, a fost conceput pentru a preveni posibile transferuri de tehnologie spațială cu aplicații militare către China, deşi intră în conflict cu spiritul de colaborare internațională care a definit explorarea spațială de-a lungul decadelor, chiar și în perioade tensionate precum Războiul Rece.
În anii ’70, de exemplu, proiecte ca SETI sau misiunea Apollo-Soyuz au reunit cercetători americani și sovietici, în ciuda rivalității geopolitice. În prezent, o astfel de colaborare între SUA și China este imposibilă fără aprobarea explicită a Congresului american.
Comparaţii directe cu probele aduse de misiunile APollo
În acest context, China a acordat o mostră echipei lui Timothy Glotch, care include și specialiști de la San Francisco State University și University of Hong Kong, atât timp cât finanțarea nu implică NASA.
Accesul la aceste mostre este esențial pentru că se pot face comparații directe cu probele aduse de misiunile Apollo, folosind același echipament de laborator. Timothy Glotch şi colegii săi de laborator vor analiza proprietățile termice ale materialului lunar, care va fi cel mai probabil consumat în timpul experimentului..
Mostra de pe Lună obţinută din China provine din Mons Rümker, o veche regiune vulcanică situată în Oceanus Procellarum („Oceanul Furtunilor”) şi cercetătorii americani speră să înţeleagă mai evoluția vulcanismului lunar, prin compararea acesteia cu mostrele aduse de misiunile Apollo.
Studiile preliminare realizate de echipele chineze au arătat deja că mostrele bazaltice aduse de Chang’e 5 sunt cu miliarde de ani mai tinere decât cele aduse de Apollo, ceea ce, spun ei, indică o activitate vulcanică recentă pe Lună, poate chiar de acum 120 de milioane de ani.