Cea mai distructivă armă ar putea fi folosită pentru salvarea Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În filmul „Armageddon“, echipa de mineri detonează o bombă nucleară într-un asteroid.

Oamenii ar putea folosi o bombă nucleară pentru a se salva din calea unui impact cu un asteroid, aşa cum este şi scenariul filmului „Armageddon“. Acum, la 16 ani distanţă, scenariul de la Hollywood este susţinut de munca unor cercetători.

Bomba nucleară este cea mai distructivă armă construită vreodată de om, dar ar putea să servească omenirea şi drept armă a salvării. Space informează că o echipă de cercetători a creat un scenariu care poate fi pus în aplicare pentru a salva Pământul din calea unui impact cu un asteroid. Liderul proiectului este Bong Wie, de la Universitatea din Iowa, iar el susţine că dacă sistemul este pus la punct, pot doborî asteroidul într-un termen relativ scurt.

Wie şi echipa sa şi-au prezentat proiectul la conferinţa a explodat deasupra Rusiei în urmă cu un an, rănind indirect circa 1.500 de persoane. „În urmă cu doi ani, trebuia să ne folosim de exemplul dispariţiei dinozaurilor pentru a ne susţine proiectul. Acum, nu mai e nevoie, avem acest eveniment important“, a apreciat Wie.

Pământul nu este la adăpost de vreun meteorit sau asteroid, până acum şi-a făcut treaba atmosfera, cu cei mici, şi un nesperat noroc de a nu avea prea des astfel de evenimente. Cel mai puternic impact a fost consemnat în Tunguska, Rusia, în 1908. Un alt proiect presupune ca asteroizii să fie deviaţi de la cursul lor cu ajutorul unor rachete speciale, dar asta necesită un timp mai mare înainte de impact.

Cum ar decurge misiunea de distrugere a unui asteroid

Wie susţine că proiectul său este mai eficient, putând distruge un corp cosmic într-o săptămână sau mai puţin de când a fost descoperit. O misiune Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle (HAIV) sau Vehicul de mare viteză pentru interceptarea asteroizilor ar costa aproximativ 500 de milioane de dolari. În plus, proiectul HAIV ar „colabora“ cu sistemul ATLAS de avertizare în cazul impactului cu un asteroid pentru acces la informaţii privind pericolele asupra Terrei.

ATLAS va fi gata în 2015 şi va fi capabil să descopere cu o zi înainte impactul cu un corp cosmic cu diametrul de 8 metri, cu o săptămână înainte impactul cu unul de 45 de metri şi cu trei săptămâni înainte unul de 140 metri. „Dacă sistemul nostru este construit, testat, pregătit şi gata de folosire în orice moment, atunci am rezolvat problema“, a afirmat Wie. El a spus că, spre exemplu, un asteroid cu diametrul de aproximativ 300 de metri ar putea fi distrus în mai puţin de o lună de când a fost emisă alerta de impact, iar asta cu mai puţin de 0,1% din resturile acestuia în stare să ajungă pe Pământ.

Propriu-zis, după ce un asteroid e descoperit, este pornită misiunea HAIV. În apropiere de asteroid se lansează o rachetă care va face un crater în acesta, crater care va servi mai apoi drept „casă“ pentru bomba nucleară. Rezultatul? Un asteroid în milioane de bucăţi şi niciun pericol pentru Terra decât o ploaie de stele pe cer. Echipa lui Wie a primit fonduri în 2011 şi 2012 pentru acest proiect şi nu e exclus ca, în viitor, NASA să apeleze la un astfel de sistem de protecţie.