Spitalul CFR 2, capusat de firma fostului director CASMB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Medical Romar, un sereleu infiintat de fostul presedinte al Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti, Robert Serban, castiga sute de milioane de lei de la buget prin asocierea cu Spitalul

Centrul Medical Romar, un sereleu infiintat de fostul presedinte al Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti, Robert Serban, castiga sute de milioane de lei de la buget prin asocierea cu Spitalul General CF 2, aflat in subordinea Ministerului Transporturilor. In schimb, spitalul ia doar o mica parte din beneficii. Contractul a fost semnat in luna noiembrie 2004, iar un raport al Casei Transporturilor din noiembrie 2005 arata ca firma privata nu si-a indeplinit obligatiile asumate. Totusi, Ministerul Transporturilor nu a luat nici o masura in acest sens.
Afaceri de familie cu banii statului
Firma Romar SRL a fost infi-intata in anul 2000, cand Robert Serban era directorul CASMB. Ca sa nu bata prea tare la ochi, la conducerea firmei a fost numita sotia lui Serban, Georgeta, iar sediul initial a fost in Galati. Afacerea a inceput sa produca rapid, iar Romar a incheiat mai multe contracte cu spitale de stat. Unul dintre acestea - de asociere in participatiune - a fost semnat pe 12 noiembrie 2004, cu Spitalul CF 2 din Bucuresti. "Sotul meu nu are nici o legatura cu acest contract. El a plecat din sistemul de sanatate inca din anul 2002, tocmai pentru ca ROMAR-ul a inceput sa creasca", spune Georgeta Serban. Cert este ca Eugen Tanase, directorul spitalului, a semnat un contract cu clauze paguboase. Firma privata se obliga sa doteze spitalul cu aparatura moderna abia din al cincilea an de contract, sa creasca numarul de analize si investigatii medicale efectuate, sa plateasca toate lucrarile de constructie, renovare sau reconsolidare facute pentru spital, sa instaleze un soft permanent si multe altele. Ca aport la capitalul social, impotriva reglementarilor legale, ROMAR propune efectuarea managementului si aducerea unui numar mai mare de pacienti. Verificarile facute de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor ara-ta clar ca numarul pacientilor a ramas acelasi, numarul inves-tigatiilor medicale a scazut, cheltuielile sunt cu 50 la suta mai mari decat in momentul asocierii, iar aparatura moderna pe care ar trebui sa o aduca firma privata nu este necesara, deoarece a fost achizitionata de curand cu un credit extern de catre Ministerul Transporturilor. Dar, lucrul cel mai ciudat este ca spitalul a acceptat sa primeasca doar 14,28 la suta din beneficii, in timp ce restul ii revine partenerului privat. In plus, investigatiile imagistice sunt suportate de spital, iar ulterior le deconteaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cum recunoaste chiar directorul Eugen Tanase. In privinta lucrarilor de constructii, toate au fost facute cu bani de la buget.
Directoarea firmei private, Georgeta Serban, sustine ca totul este facut numai in beneficiul spitalului, iar neregulile semnalate de raport sunt nereale. Directorul spitalului de stat, dr. Tanase, afirma ca nu poate sa ofere raspunsuri in scris pentru ca nu are aprobarea forului superior, iar actele incheiate cu firma privata sunt confidentiale.