Zgârcitul, impostorul şi seducătorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmecul comediei, surprins într-o ilustraţie din volum

Comediile „Avarul“, „Tartuffe“ şi „Don Juan“ vor fi distribuite împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Volumul care cuprinde cele trei comedii este al 58-lea din colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă”.

Autorul bine-cunoscutelor piese, faimosul dramaturg francez Molière, pe numele său adevărat Jean-Baptiste Poquelin (15 ianuarie 1622 - 17 februarie 1973), a rămas în istoria literaturii şi a teatrului deopotrivă ca unul dintre cei mai mari satirişti ai tuturor timpurilor.

A fost dramaturg, actor şi director de teatru, punându-şi întreaga viaţă în slujba Thaliei şi găsindu-şi sfârşitul pe scenă, în timp ce juca în „Bolnavul închipuit", una din propriile lui piese. În timpul vieţii, comediile lui s-au bucurat de un succes răsunător în rândul nobilimii franceze, dar au avut parte de nenumărate critici din partea moraliştilor Bisericii Catolice.

Viciile, sub lupă

„Avarul" (1668), prima piesă din volum, reprezentată de veacuri pe toate scenele lumii, ne poartă în viaţa unei familii burgheze din secolul al XVII-lea, ale cărei vicii şi moravuri sunt scoase la lumină cu ajutorul umorului necruţător.

Protagonistul este Harpagon, zgârcitul absolut şi ridicolul fără margini. Odată cu trecerea timpului, numele celebrului personaj a devenit un cuvânt pe care îl folosim cu toţii, un „harpagon" fiind un om zgârcit peste măsură.

„Tartuffe" (1664) aduce în prim-plan un defect neiertător al fiinţei umane: prostia care ia şi forma credulităţii. Comedia este povestea impostorului care-l duce la sapă de lemn pe credul (Orgon). Reprezentată pentru prima dată la Sărbătorile de la Versailles, piesa a fost cenzurată de regele Ludovic al XIV-lea, influenţat de arhiepiscopul Parisului, care a considerat că în „Tartuffe" spectatorul descoperă cât de aproape e viciul de virtute, idee primejdioasă din punct de vedere al religiei.

File din trilogia ipocriziei

„Don Juan" (1665) este ultima piesă din aşa-numita trilogie a ipocriziei, din care fac parte „Şcoala femeilor" şi „Tartuffe". Prima reprezentaţie a avut loc pe 15 februarie 1665 la Palais-Royal, când Molière însuşi a jucat rolul lui Sganarel, servitorul seducătorului fără scrupule.

Comedia înfăţişează peripeţiile prin care trece seducătorul de profesie, personaj inspirat de Don Juan, legendarul cuceritor. Situaţiile comice create de dramaturg îl aduc în prim-plan şi pe slujitorul Sganarel, care-l ameninţă necontenit pe imoralul aventurier cu „mânia Cerurilor".

Mai multe pentru tine:
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Zodiile care după Paște vor scăpa de toate problemele și vor avea o perioadă de vis. Fericirea o să-și facă simțită prezența și în viața lor
O româncă din străinătate își uimește urmăritorii cu ce recuperează de la tomberon. „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Ciolacu îl face ipocrit pe Mircea Geoană: „E ceva de noaptea minții”
Se reaprinde scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan. Dosar penal pentru violențe în familie: „Eu sunt victima!”
Joe Biden, mult mai încrezător că îl poate învinge pe Trump. Pe ce se bazează președintele american
Filmul plecării din Gorj în Germania a copilului care ar fi fost vândut. Avocatul neamțului susține că totul este legal
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei