Vagabondaj literar la Paris
0Scriitorii români şi francezi se întâlnesc la Salonul Cărţii, în capitala Franţei, sâmbătă, 17 martie, de la ora 13.30, pentru a vorbi despre călătorie în literatură şi experienţa emigrării.
Gabriela Adameşteanu, Ioana Bot, Letiţia Ilea, Ion Manolescu şi Răzvan Rădulescu se vor întâlni cu Maylis de Kerangal, Bertrand Badiou, Michel Le Bris şi Matei Vişniec în cadrul Salonului Cărţii de la Paris (15-19 martie). Masa rotundă cu tema „Vagabondajul literar" va avea loc între orele 13.30 şi 18.00.
Documente inedite despre Panait Istrati
Se va dezbate despre „vagabondul literar" Panait Istrati, despre călătorie ca experienţă care naşte ficţiune, dar şi despre peregrinările poetului Paul Celan şi experienţa emigrării.
Criticul literar Valerie Cadet şi scriitorul şi editorul francez Jean Mattern vor modera dezbaterile de sâmbătă. În deschiderea Salonului de Carte de la Paris, pe 15 martie, din partea României va concerta Kosti Lăcătuş Orchestra, o combinaţie de muzică românească, ungară şi argentiniană - urmărind tot ideea voiajului, a vagabondajului.
La evenimentul organizat de Institutul Cultural Român din Paris vor fi expuse şi câteva documente inedite despre Panait Istrati, în parteneriat cu Biblioteca „Panait Istrati" din Brăila şi cu Arhivele Naţionale. Imaginile sunt în premieră pentru publicul francez şi reprezintă piese din corespondenţa scriitorului, certificatul său de naştere sau fotografii inedite din peregrinări. Standul de la Salonul Cărţii va fi, pentru al treilea an la rând, o librărie românească. În acest an, colaborarea este cu librăriile Humanitas; un camion de cărţi,
CD-uri, DVD-uri vor veni din România. Printre evenimentele de la libăria românească sunt lansări ca „Syndrome de panique dans la Ville Lumière", de Matei Vişniec sau „Blues pour chevaux verts", de Letiţia Ilea, autori publicaţi deopotrivă şi în România şi Franţa. Vineri, 16 martie, de la ora 15.00, teatrologul Mirella Pătureau va dialoga cu regizorul Christian Benedetti despre „Noul val al teatrului românesc", plecând de la cartea Gianinei Cărbunariu, „Alartăieri. Poimâine. Veşti despre viitor".