Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Irina Cajal, Octavian Saiu, printre personalităţile decorate de preşedintele României de Ziua Culturii  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe personalităţi au fost premiate de Ziua Culturii Naţionale, la Cotrocenim de preşedintele Klaus Iohannis        FOTO: www.presidency.ro

Printre personalităţile culturale decorate de preşedintele Klaus Iohannis pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, se numără Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Octavian Saiu, Irina Sanda Cajal.

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, în semn de apreciere pentru contribuţia excepţională avută, de-a lungul întregii sale activităţi, timp de decenii, la promovarea culturii şi a patrimoniului cultural românesc în ţară şi peste hotare, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler Irina Sanda Cajal-Marin, critic de artă.

De asemenea, în semn de apreciere pentru contribuţia excepţională avută, de-a lungul întregii sale activităţi, timp de decenii, la cercetarea, expertizarea, conservarea şi valorificarea bunurilor de patrimoniu cultural naţional, Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler Carol W. König, cercetător, expert evaluator arme medievale.

Totodată, în semn de apreciere pentru talentul şi profesionalismul puse în slujba creaţiei literare, pentru contribuţia importantă la dezvoltarea valorilor civice în societate prin intermediul culturii, Preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura” către Enikő (Nagy) Szenkovics, traducător (Cluj-Napoca),  Radu Paraschivescu (foto), prozator, jurnalist, redactor de carte, şi Ioana Pârvulescu, scriitoare.

În semn de apreciere pentru contribuţia deosebită în punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional, la conservarea şi valorificarea acestuia,  a fost conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, lui Ioan Cristescu, director general al Muzeului Naţional al Literaturii Române.

De asemenea, în semn de apreciere pentru măiestria artistică şi pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul prin care au contribuit la îmbogăţirea culturii naţionale şi a spiritualităţii universale, preşedintele a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C – „Artele plastice”, lui Dorin Coltofeanu, pictor, lui Ion Grigorescu, pictor, eseist, şi lui Marian Zidaru, sculptor.

Totodată, în semn de apreciere pentru contribuţia deosebită avută la cercetarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional, constituind un exemplu de excelenţă în muzeologie, Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E – „Patrimoniul cultural naţional”, Muzeului Bucovinei.

În semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creaţiei teatrale româneşti, a fost conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, lui Octavian Saiu (foto), cercetător, critic de teatru, conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (Bucureşti).

De asemenea, în semn de apreciere pentru dăruirea şi profesionalismul de care a dat dovadă, timp de decenii, în arta fotografică, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, lui Fred Nuss, artist fotograf.

Totodată, în semn de apreciere pentru contribuţia deosebită avută la cunoaşterea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional, pentru excelenţă în organizarea de manifestări muzeale de importanţă naţională,  a fost conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”, lui Adrian Majuru, istoric, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti.

În semn de apreciere pentru contribuţia deosebită avută la conservarea şi restaurarea monumentelor istorice din România,  Iohannis a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria I – „Arhitectura”, lui Bálint György Szabó, inginer – restaurator monumente istorice, profesor emerit la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea Arhitectură şi Urbanism.