Licitaţii şi galerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majolica italiană

Christie's, Paris

Majolica italiană

La licitaţia organizată înainte de Crăciun sub genericul "500 de ani de Arte Decorative Europene", o farfurioară cu blazon, realizată în majolică în 1525, în atelierul lui Nicola de Urbino, a atins nesperatul preţ de 1.185.000 de euro, de aproape 11 ori estimarea iniţială: 100.000-150.000 de euro. Este vorba despre blazoanele familiilor Gonzaga şi d'Este, susţinute de doi putti şi înconjurate de o scenă mitologică. Piesa descoperită recent aparţine unuia dintre cele mai importante servicii în majolică din timpul Renaşterii, realizată de Nicola da Urbino pentru Isabella d'Este.

Christie's, Londra

Cabinete celebre

Într-o altă licitaţie dedicată artelor decorative europene, de data aceasta în King Street, piesa-vedetă a fost un cabinet Ludovic al XIV-lea, atribuit lui Domenico Cucci şi atelierelor Gobelins. Realizată cu aproximaţie între 1665 şi 1675, piesa intarsiată, cu plăci de bronz şi pietre preţioase, a atins preţul de 4.521.250 de lire sterline. Decorul prezintă o scenă antică, având în centru un bărbat deasupra căruia poate fi văzută zeiţa Minerva înconjurată de arme şi trofee.

Christie's, Londra

Influenţă japoneză

În aceeaşi licitaţie din King Street, două cabinete stil Ludovic al XVI-lea, atribuite ebenistului Claude-Charles Saunier, cu decoraţii din bronz aurit, lac japonez şi marmură florentină au fost adjudecate la 1.553.250 de lire sterline. Cu ornamentele de bronz aurit care seamănă cu nişte bijuterii, piesele sunt exemplare pentru gustul francez al epocii, prin combinaţia de elemente europene şi japoneze.

Christie's, New York


Portret roman

În vânzarea dedicată pieselor antice la Rockfeller Plaza, la jumătatea lunii decembrie, un bust din marmură al unuia dintre fiii împăratului Germanicus, Iulius Claudius, a depăşit şi el spectaculos estimarea de 80.000-120.000 de dolari, fiind achiziţionat cu 722.500 de dolari. Realizat în prima jumătate a secolului I d.Hr., portretul a făcut obiectul mai multor studii şi a fost expus de câteva ori, inclusiv în Muzeul de Antichităţi din Bonn şi în cel din Berlin.