Lansarea cărţii „Un destin ciudat. J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul românesc (1916-1919)“, la Humanitas Kretzulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi seară, de la ora 18.00, va fi lansat la Humanitas Kretzulescu volumul „Un destin ciudat. J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul românesc, 1916-1919”. Volumul este scris de Ernest H. Latham, fiind vorba de o ediţie bilingvă engleză-română, tradusă în limba română de Ioana Ieronim.

Lansarea cărţii„Un destin ciudat. J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul românesc, 1916-1919/ What Strange Fate. J. Breckinridge Bayne, an American Doctor on the Romanian Front (1916 – 1919)”, publicată de Editura Vremea, va avea loc, joi, 8 decembrie,  de la ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45-47, Bucureşti).

Volumul este scris de Ernest H. Latham, fiind vorba de o ediţie bilingvă engleză-română, tradusă în limba română de Ioana Ieronim
La lansare vor vorbi: Bogdan Antoniu, Dorin Matei, Ernest H. Latham şi Silvia Colfescu.
Un destin ciudat. J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul romanesc (1916-1919)
Ediţie bilingvă engleză-română. Traducere în română de Ioana Ieronim.

Dr. Bayne sosea la Bucureşti exact acum 100 de ani, în noiembrie 1916. Îşi oferea serviciile, ca voluntar, dupa ce Romania a intrat în razboi. A operat raniţi sub bombardamentele germane asupra Bucureştiului, salvând numeroase vieţi. A stăvilit epidemii de tifos şi holeră în satele româneşti. Sub ocupaţie, a rămas alături de pacienţii săi grav răniţi şi nu i-a părăsit nici când a trebuit să deschidă, pentru ei, un nou spital, ca unic doctor şi fără ajutoare de specialitate. O poveste exemplară din Primul Război Mondial.    
Istoricul si diplomatul american Ernest H.Latham Jr. a redescoperit această figură fascinantă legată de Primul Război Mondial în România, americanul Dr. Bayne, si, o dată cu el, un fragment de extrem dramatism al istoriei româneşti.

Un studiu sensibil, elaborat cu eleganţă, bazat pe o meticuloasă cercetare. Dennis Deletant

Povestea fascinantă a unui doctor american, care a servit ca voluntar în România, la vremea Primului Război Mondial. Experienţa, relatată în detaliu, oferă o imagine preţioasă a haosului şi vicisitudinilor îndurate de populaţie, de personalul medical, sub atacului devastator al Germaniei şi în condiţiile dure ale ocupaţiei.
Genn Torrey

Şederea doctorului Bayne în România are toate ingredienele unui roman de aventuri, în care Bayne ocupă rolul central pe o mare scenă, într-o distribuţie cu multe personaje. Doar că nu este vorba de un roman, ci de realitatea însăşi. Cartea este un binevenit tribut în onoarea Dr. Bayne, ca şi a poporului român şi României, pe care doctorul a descoperit-o şi a iubit-o.
Glee E. Wilson

Lupta lui Bayne cu rănile teribile, cu epidemiile mortale, în condiţiile lipsei de personal şi instrumentar medical, devotamentul şi abnegaţia doctorului şi a colaboratorilor săi (români şi străini) faţă de pacienţi, toate aceste episoade ne ajută să înţelegem mai bine, în ultimă instanţă, povestea României în timpul Marelui Război. Bogdan Antoniu


ERNEST H. LATHAM, Jr., istoric şi diplomat american.
A fost ataşatul cultural al Statelor Unite la Bucureşti (1983-1987). Autorul volumelor Timeless and Transitory: 20th Century Relations Between Romania and the English Speaking World (Vremea, 2012) şi In Caesar's Household (Vremea, 2013).
A publicat numeroase articole şi recenzii privind România.
A readus în atenţia cititorilor, cu un amplu studiu introductiv, volumul Athene Palace, de Contesa R. Waldeck (publicat apoi în mai multe limbi şi ediţii).
A revizuit, printre altele, articolele dedicate României în Encyclopaedia Britannica, 2000. Profesor Fulbright în România, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti (2000-2002). Doctorat la Universitatea din Bucureşti.
în prezent susţine prelegeri despre România şi Moldova la Institutul Diplomatic al Departamentului de Stat American.