Galeria de Artă Europeană a primit o faţă europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrări cu semnături celebre îşi aşteaptă vizitatorii în inima Bucureştiului S-a redeschis Galeria de Artă Europeană. Avem din nou ocazia specială de a petrece momente faţă în

Lucrări cu semnături celebre îşi aşteaptă vizitatorii în inima Bucureştiului

S-a redeschis Galeria de Artă Europeană. Avem din nou ocazia specială de a petrece momente faţă în faţă cu lucrările unor mari maeştri ai artei europene. Tintoretto, Lucas Cranach cel Bătrân, El Greco, Pieter Breughel cel Tânăr, Rubens, Rembrandt, Monet, Signac, Sisley sau Rodin sunt doar câteva dintre numele pe care le propune galeria al cărei spaţiu de prezentare este mult mai atractiv, după perioada de restaurare intensivă prin care a trecut instituţia.

Lucrările de renume pe care galeria vi le oferă sunt "Buna Vestire" de Tintoretto, "Întoarcerea fiului risipitor" de Bernardino Licinio, "Venus şi Amor" de Lucas Cranach cel Bătrân, "Triumful Fecioarei înconjurată de Îngeri" de Pedro Campaña.

Acest moment marchează şi readucerea într-o expoziţie permanentă a unui număr mare de picturi, sculpturi şi obiecte de artă decorativă de care publicul nu s-a putut bucura în ultimii doi ani.

Una dintre cele mai cunoscute astfel de picturi este "Lupta lui Hercule cu centaurul Nessus" de Luca Giordano, "Sfânta familie" de Giorgio Vasari, "Fuga lui Iacob", dar şi nu mai puţin cunoscuta "Iisus şi păcătoşii pocăiţi", atribuit lui Anton van Dyck.

Miezul Galeriei de Artă Europeană îl reprezintă colecţia regelui Carol I, căreia i s-au adăugat, între anii 1948 şi 1950, lucrări din patrimoniul unor muzee şi colecţii particulare bucureştene, dar şi donaţii şi achiziţii de dată recentă. Astfel, patrimoniul muzeului s-a îmbogăţit în 2004 cu lucrarea "Madona cu Pruncul" de Francesco Raibolini, care va fi expusă pentru prima oară cu această ocazie.

Informaţia este sistematizată şi uşor de asimilat

Călătoria în timp pe care galeria v-o propune este una cuprinzătoare, întinzându-se între secolele al XIV-lea şi al XX-lea, iar vizionarea lucrărilor este facilitată de modul organizat în care sunt expuse acum lucrările.

Acestea sunt dispuse, ca în orice muzeu european, ne spun organizatorii, în ordine cronologică, urmărind diferitele şcoli artistice prezentate: italiană, germană, spaniolă, flamandă-olandeză şi franceză.

În felul acesta sunt uşor de asimilat reperele stilistice ce definesc teoretic diversele şcoli de pictură în care se includ lucrările galeriei.

Vernisaj de grafică cu gravuri din atelierul lui Rubens

Organizatorii profită de această ocazie pentru a lansa Albumul Galeriei de Artă Europeană, care conţine reproduceri ale capodoperelor reprezentative.

Inaugurarea Galeriei de Artă Europeană este un prilej pentru vernisajul expoziţiei de grafică Pieter Paul Rubens în gravura secolelor XVII-XIX, care este prezentă în cele două săli pentru expoziţii temporare ale galeriei.

Expoziţia va rămâne deschisă până în octombrie 2007 şi propune 28 de gravuri, care provin din atelierul lui Rubens.

Acestea urmăresc temele principale ale operei sale: subiecte religioase şi mitologice - cu un accent special pe câteva motive antice descoperite de Rubens în Italia -, portretul şi peisajul.

Mai multe pentru tine:
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană