FOTO „Cât de minunat“ a fost la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Dramaturgiei Româneşti a debutat sâmbătă cu show-ul experimental „Cât de minunat“ al grupului britanic Forced Entertainment. Critici de teatru, actori şi regizori renumiţi se află până pe 15 mai la Timişoara, unde participă la seria de evenimente organizate de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“.

GALERIE FOTO

Deschiderea Festivalului European al Spectacolului  Timişoara şi a Festivalului Dramaturgiei Româneşti (FEST- FDR ) a revenit grupului britanic Forced Entertainment, cu o istorie de 25 de ani pe scena experimentală europeană.

Stand-up comedy şi vodevil

În sala mare a Teatrului Naţional din Timişoara, condus de Ada Lupu, Forced Entertainment a prezentat sâmbătă  şi duminică seară  spectacolul „Cât de minunat", o creaţie colectivă, care dizolvă graniţele dintre teatru, dans, stand-up comedy şi artă vizuală. Grupul aflat pentru prima dată în România a propus  abordare  bazată pe deconstrucţia teatrului.

Nouă actori în costume de seară au interpretat un vodevil derutant pe acorduri de muzică japoneză, cu animatoare, voci distorsionate şi dansuri sfârşite în lupte. Potrivit criticului Cristina Modreanu, spectacolul implică „un exerciţiu de participare ce pleacă de la ideea că a fi un membru al audienţei înseamnă să participi".

Intersecţii provocatoare

FEST-FDR ediţia 2011 propune, până pe 15 mai, o selecţie puternică de spectacole româneşti şi internaţionale, grupate în trei secţiuni: „Intersecţii", „Performance" şi „Open Air". Astfel, principala secţiune a festivalului este „Concurs", selecţionerul Mihaela Michailov subliniind că realitatea românească are nevoie să fie reprezentată în textele tinerilor dramaturgi. „Dramaturgia românească de azi ne confruntă cu scriituri şi abordări multiple - de la documentarea istoriilor personale la explorarea istoriei unor comunităţi, de la sondarea trecutului recent la comentariul plural al unui eveniment actual", apreciază Mihaela Michailov.

O noutate absolută a ediţiei din acest an o constituie secţiunea „Off", care va aduce la Timişoara trupe de teatru stradal din Europa şi din ţară. Spectacolele vor fi prezentate timişorenilor în Parcul Civic. Al treilea segment al festivalului este secţiunea „Open air", care cuprinde spectacole de teatru stradal: „The Dance of Cycling", cu trupa Bicycle Ballet, din Anglia, şi „The Time of Mothers", cu trupa Osmego Dnia, din Polonia. Va exista şi o adaptare ca reprezentaţie de exterior a uneia dintre producţiile de marcă ale Teatrului Naţional Timişoara: „Boala familiei M", în regia lui Radu Afrim.

Recomandări, în festival

- Astăzi, ora 19.00, „Metoda" după Jordi Galceran, regia Theodor Cristian Popescu, Teatrul Nottara Bucureşti.
- Mâine, ora 21.00, „Opinia publică" de Aurel Baranga, regia Theodor Cristian Popescu, Teatrul Naţional Radu Stanca, Sibiu.
- Vineri, ora 21.00, „sWitch", de Pál Frénak, compania de dans „Pál Frénak" şi Teatrul Naţional Timişoara.
- Sâmbătă şi duminică, ora 17.00, „Borges vs. Goya" de Rodrigo Garcia, regia Arnaud Troalic, Compania Akté Le Hâvre (spectacol în limba franceză şi spaniolă cu supratitrare).